Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Det svenska kriget i Afghanistan kräver en vitbok

Kostnaderna för Afghanistankriget är ofattbara och skrämmande. De har år efter år mörkats för riksdagen och de svenska skattebetalarna. Det är dags för en vitbok om de svenska krigsinsatserna, skriver förre försvarsminister Thage G Peterson.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Afghanistankriget har nu pågått i snart tolv år utan att fred har uppnåtts. Situationen i Afghanistan har till och med blivit värre än när kriget startade. Det civila samhället har skadats i grunden. Korruptionen och knarkhandeln har ökat. Miljoner människor har dödats, skadats och är på flykt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

För att reda ut oklarheter och vilseledande beskrivningar om Sveriges deltagande i kriget är en vitbok helt nödvändig. Både av moraliska och av hederliga skäl gentemot svenska folket. En expertkommission måste tillsättas för att komma tillrätta med osanningar och hemlighetsmakeriet.

Motivet för kriget har ständigt skiftat; demokratin skulle stärkas, korruptionen och knarkproduktionen skulle bekämpas, kvinnornas ställning skulle stärkas. När inget av detta har kunnat åstadkommas har Försvarshögskolan kärvt förklarat att Sverige är med i kriget för att kvalificera sig som militär partner till Nato och USA för framtida internationella militära operationer. För att träna Sverige för krig med andra ord!

Startades utan klart FN-mandat

Kriget startade utan något klart FN-mandat och är heller ingen FN-operation. Det är Nato:s krig. Soldaterna uppträder inte i FN:s blå baskrar utan i Nato:s hjälmar. Det var USA och Storbritannien som startade kriget.

Det sas att Sverige är i Afghanistan på ett fredsuppdrag. Men det är inte sant. Riksdagens beslut gällde ett så kallat fredsframtvingande uppdrag, det vill säga med rätt att döda. Vad Sverige har gjort i Afghanistan känner ingen utomstående till. Frågorna väntar på sina svar. Flera dokument, till exempel de så kallade incidentrapporterna om svenska Isaf-soldaters inblandning i strider och kanske dödande har Försvarsmakten hemligstämplat. Något inbjudningsbrev om svenskt deltagande i kriget har inte hittats i regeringskansliet.

Ofattbara kostnader

Kostnaderna för Afghanistankriget är ofattbara och skrämmande. De har år efter år mörkats för riksdagen och de svenska skattebetalarna. Finns utbildningskostnaderna med? Eller de omfattande förnyelsekostnaderna av det försvarsmateriel som förbrukats i Afghanistan? Finns de dolda kostnaderna för omprioriteringar i materialanskaffningen med? Och kostnaderna för de speciella militärhelikoptrarna på flera miljarder kronor? Nyligen rapporterades om att en nybyggd bas som aldrig tagits i bruk skall rivas. Detta ökar krigets kostnader med 250 miljoner.

Riksrevisionen har riktat en förödande stark kritik mot att de verkliga kostnaderna inte kommit fram. Men det har inte riksdagen brytt sig om, trots att det inte handlar om några småsummor utan om flera miljarder kronor. Om man översätter USA:s beräkningssätt till svenska förhållanden och utgår ifrån att en svensk soldat kostar lika mycket som en amerikansk, så skulle Sveriges faktiska kostnader för Afghanistankriget uppgå till en bra bit över 30 miljarder svenska kronor. En oberoende granskning måste komma till stånd.

Det finns ytterligare en viktig sak att tala om för svenska folket. Den 3 juni förra året besökte USA:s utrikesminister Hillary Clinton Sverige för samtal med den svenska regeringen. Uppgifter kom ut efter besöket att hon skulle ha fått försäkran om fortsatt svenskt deltagande i Afghanistankriget, det vill säga även efter år 2014, i det som kallas för fortsättningskriget. Detta har till viss del bekräftats av försvarsminister Enström. Men om någon formell överenskommelse föreligger eller ej vet vi inte.

Häpnadsväckande

På Folk- och Försvarskonferensen i Sälen i år försade sig Nato:s generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen när han yttrade att Sverige redan sitter med vid förhandlingsbordet om ett fortsatt krig. Hur ligger det till med det? Jag tycker att det är häpnadsväckande att det inte blivit en offentlig debatt om det svenska krigsäventyret i Afghanistan och dess väldiga kostnader.

Trots de redan enorma kostnaderna får Sverige inte spara en enda krona för att rehabilitera och ge ekonomisk och social hjälp till hemvändande svenska soldater och officerare, när de skall återgå till ett normalt civilt liv här hemma.

Thage G Peterson

fd försvarsminister

Bild - 2
Mest läst