Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Det rosade riset inte bara tillbehör

Ris är inte bara ett anonymt tillbehör. Låt riset spela huvudrollen och skapa en hel måltid. Numera finns det en uppsjö sorter att välja mellan. I dag har vi risfest.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

När tog du en rejäl titt på rishyllan sist? Den ser knappast ut som förr. Ris var en gång synonymt med en viss amerikansk morbror Ben, ofta snustorrt och smaklöst. Det är hög tid att uppdatera den bilden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vi har så smått börjat lära oss skillnaden mellan jasmin och basmati. Men det finns så mycket mer därute att botanisera bland. Med risk för att låta som en fotriktig hälsoprofet vill jag uppmana dig till att ge råriset en ärlig chans. Det smakar så otroligt mycket mer och ger dessutom en matig och skön känsla. Och ja, det är faktiskt nyttigt också, men det är en helt annan historia. Råris är gott. Tro mig.

Men dessutom har vi svart ris, rött, brunt, klibbigt, fluffigt och vilt ris. Tänk om du nöjde dig med att bara smaka en sorts äpple hela livet? Vore det inte att beröva dig själv en hel massa, så säg?

Och när du ändå är på upptäckarhumör föreslår jag att du vänder på alla nötta gamla vanor och ser riset som huvudpersonen i ditt middagsdrama i stället för en anonym statist i bakgrunden som mest agerar bukfylla.

Med ett riktigt gott ris och några få enkla tillbehör får du en mättande och nyskapande måltid som garanterat tillfredsställer en hungrig flock vid matbordet.

Den ambitiöse sköljer alltid sitt ris, gärna flera gånger, för att bli av med stärkelsen och få perfekt konsistens som resultat. Latmasken i mig hoppar gärna över det, men däremot kokar jag så gott som alltid mitt ris i buljong. Det blir så oerhört mycket mer smakrikt. Några hela kryddor eller lite vitlök kan få slinka med om det passar till middagstemat. Lägsta tänkbara värme är a och o. Alltid.

Ett annat tips är att låta det färdiga riset vila i tio minuter på en platta eller skärbräda av trä. Då ångar det sakta av sig och visar sig sedan från sin allra bästa sida.

Ge riset en ärlig chans. Du blir belönad i plånbok, gom och hjärta.

Att dricka till

Zenato Valpolicella Classico (12385), 127 kronor, eller Bourgogne Les Sétilles (5657), 149 kronor.

Alkoholfritt: Jacob's Creek UnVined Shiraz (1994), 59 kronor.

Liten risskola

Långkornigt matris - vanligt ris. Passar till det mesta.

Risottoris - rundkornigt och krämigt. Sorter som vialone nano, arborio och carnaroli.

Rött ris - råris med nötig smak.

Jasminris - långkornigt och lite klibbigt. Passar till asiatiskt.

Vildris - dyrt men smakrikt. Egentligen inget ris tekniskt sett.

Basmati - långkornigt och fluffigt. Passar till indiskt.

Råris - mer fibrer, mineraler och vitaminer än "vanligt" ris.

Svart ris - proppat med antioxidanter.

Sushiris - rundkornigt och klibbigt.

Grötris - rundkornigt och klibbigt. Passar till gröt och dessert.

Här finns recepten:

Risskål med ägg, mangold och chorizo

Svamprisotto

Rött ris med fetaost