Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

"Det råder stor dramatik"

Häktningsförhandlingen mot Anders Breivik hålls bakom stängda dörrar. Det finns en misstanke att han kan försöka förmedla något slags kodmeddelande till sympatisörer.

Klockan 13.00 i dag startar förhandlingarna i tingsrätten i Oslo kring om och hur länge den misstänkte Anders Behring Breivik ska häktas.

Vid halvett-tiden meddelades att inga journalister eller allmänhet släpps in i rättssalen. Tingsrätten har angett att skälet till detta är rädsla för att Anders Breivik ska kunna förmedla något meddelande på kod till sympatisörer i frihet, rapporterar GP:s medarbetare Björn Lindahl som är på plats utanför tingsrätten.

Var hålls häktningsförhandlingarna?

- De hålls i en säkerhetssal i Oslos tingshus som ligger ungefär 200 meter från den plats där bomben exploderade i fredags. Frågan är om polisen kommer att försöka smuggla in den misstänkte genom någon alternativ ingång eller om de tar in honom genom huvudingången.

Hur ser säkerheten ut kring förhandlingarna?

- Det råder stor dramatik över hela situationen och det är klart att polispådraget och säkerheten är stor även om det i nuläget inte finns någon uttalad hotbild mot Anders Behring Breivik. De flesta norrmänn vill höra vad han har att säga i rättssalen.

Hur är stämning vid tingshuset just nu?

- Det är en mängd journalister på plats. Jag räknade till 42 TV-team från hela världen som direktrapporterar. Förmodligen kommer också en hel del nyfikna människor att dyka upp. Jag såg att en bar intill har valt att hålla stängt med anledning av dödsfallen och fackeltåget.

Vilken brottsrubricering kommer åklagaren att vilja ha honom häktad för?

- Sannolikt är att han idag kommer han att häktas enligt terrorparagrafen för bombdådet och att häktningstiden blir den maximala på fyra veckor. Tilläggspunkterna som rör misstänkt mord på 93 personer kommer förmodligen senare.

Lindahl,Björn.jpg
Mest läst