Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

"Det räcker inte, herr Juholt"

Håkan Juholt talade målande om klyftor och ett Sverige som faller sönder. Men han fick kämpa mot anklagelser om att han saknar konkreta förslag. Enligt retorikexperten Elaine Bergqvist slutade den första duellen mellan Juholt och Fredrik Reinfeldt oavgjort.

Partiledardebatt i riksdagen, det borde vara ett gyllene läge för oppositionen att gå till angrepp på regeringens politik. Men det var Håkan Juholt (S) som först blev angripen sin första partiledardebatt. Alliansledarna satte in sina stötar mot en gemensam punkt hos S-ledaren.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Fredrik Reinfeldt (M) var först ut.

- Håkan Juholt åker runt i landet och lovar allt till alla, men du har inga svar på hur politiken för att genomföra detta ska utformas. Du har bara en god vilja, det räcker inte, herr Juholt, sa statsministern med eftertryck.

Och övriga alliansledare fortsatte på samma linje. Håkan Juholt saknar politik för att uppnå sina mål, menade de.

Allvarlig Juholt

Håkan Juholt, å sin sida, började sin första replik med en rad retoriska frågor till statsministern.

- Vem kom till dig och sa att vi måste minska platserna i komvux när man står inför en global konkurrens? Vilka sjuksyrror sa att på det här sjukhuset är vi för många och lönen är för hög? Vilka lärare sa att det behövs inte mer resurser till skolan? Vilka var det som kom till dig med idén om fas 3? Och vem kom på tanken om att utförsäkra sjuka ur försäkringssystemet? Vem berättade för dig att det var viktigt att förstöra a-kassan? Och var kom idén egentligen ifrån om att sälja ut föärskolor, skolor och sjukhus till stora, globala, privata aktörer. Var fick du din inspiration ifrån, har vi lyssnat till samma människor? avslutar Juholt.

Den ofta skojfriske S-ledaren hade i dag tagit på sig sina allvarligaste glasögon, stundtals var han nästan bister.

- Det är något som håller på att gå sönder i Sverige, började han sitt eget anförande.

- Det är det omoderna Sverige som är på väg tillbaka - med barnfattigdom, otrygga anställningar. Vi vill inte dit igen. Socialdemokraterna har högre ambitioner för Sverige, sa Håkan Juholt.

Tredelad föräldrapenning

Och så presenterade han sin politik för hur föräldraförsäkringen ska delas inom familjer. Håkan Juholt vill se en tredelad föräldrapenning.

- En del till pappan, en del till mamman och en del som man delar på, sa Juholt.

Håkan Juholt var inte den enda debutanten i dagens debatt. Miljöpartiets nyvalda språkrör, Gustav Fridolin, gjorde även han sin första paritledardebatt. Han började med att tala om barnfattigdom i Sverige.

- Jag skulle vilja hälsa statsministern från Peter i klass 5b, börjar han.

- Peter kan inte riktigt läsa vad som står på tavlan längre, han har svårt att hänga med i boken. Peter behöver glasögon - men han vågar inte säga det hemma, för hans mamma har inte råd.

Fredrik Reinfeldt replikerade att barnfattigdomen i Sverige inte alls har ökat. Det som har ökat är inkomstklyftorna - fler barnfamiljer är fattiga i förhållande till medelinkomsten i landet. Men i absoluta termer är svenskarna rikare, enligt Reinfeldt.

Oavgjord duell

Dagens huvudnummer var ändå den första riktiga duellen mellan Fredrik Reinfeldt och Håkan Juholt. Retorikkonsulten Elaine Bergqvist tycker att den slutade oavgjort.

-Juholt ställer väldigt konkreta och målande frågor som jag inte tror Reinfeldt var beredd på. Sedan har Juholt en visionär retorik som för vissa kan ge hopp, men Reinfeldt dissekerar det med en fråga: "Hur, hur ska du göra det här?". Juholts utmaning i framtiden blir ju att konkretisera hur, säger Elaine Bergqvist till TT.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.