Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Det måste bli lättare att ta bussen

Många har svårt att lära sig Västtrafiks nya biljettsystem. Extra svårt är det för människor som lever med en intellektuell funktionsnedsättning, skriver David Lega och Carina Liljesand (KD).

Förr kunde man åka med periodkort, månadskort, hundrakort, eller köpa sin biljett hos föraren. Men med det nya systemet är det mer att hålla reda på när man ska åka buss och spårvagn. Nu är det in- och ut-checkningar, som dessutom inte alltid funkar. Vi har fått SMS-biljetter och möjlighet att betala med bankkort, men då ska man också komma ihåg pin-koden. Att betala resan med pengar är bara möjligt där det finns biljettautomat och det är inte heller helt lätt.

Vid våra möten med Föreningen Grunden möter vi många människor med intellektuell funktionsnedsättning som låter bli att åka kollektivt på grund av det krångliga biljettsystemet. Rädslan för böter när man inte vet hur man ska betala gör att man hellre stannar hemma än ger sig ut och åker spårvagn och buss. Så får det naturligtvis inte fortsätta. Ett bättre biljettsystem är därför nödvändigt för att alla göteborgare ska kunna åka kollektivt.

Alla måste kunna förstå

Västtrafik måste anstränga sig ordentligt, och göra det snart. Västtrafik måste ta fram informationsmaterial som alla förstår, även de med en intellektuell funktionsnedsättning. Biljettmaskinerna måste kunna användas av alla.

Västtrafik bör ordna särskilda informationsmöten med dem som behöver anpassad och tillgänglig information utöver den som redan finns. Föreningen Grundens medlemmar har helt klart ett behov av detta.

Vi är övertygade om att Västtrafik inte är främmande för våra synpunkter. Vi vet att de delar vår övertygelse om att alla göteborgare, oavsett förutsättningar och funktionsnedsättningar, ska kunna åka kollektivt.

David Lega (KD)

Carina Liljesand (KD)

Bild - 1
Mest läst