Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 3

"Det kan finnas fler gärningsmän"

En 22-årig gift man som bott i Sverige i ett år – det är mannen som sitter anhållen misstänkt för mordet på 27-åriga Elin Krantz.

Den anhållne mannen är bosatt i närheten av platsen där Elin Krantz hittades mördad, en skogsdunge strax ovanför Temperaturgatans spårvagnshållplats.

Filmen från spårvagnens övervakningskameror var det som gjorde att han kunde gripas. Ett antal poliser har sett filmen, och på tisdagsmiddagen kände några civilpoliser igen honom när han befann sig vid Centralen, och kunde gripa honom. Men polisen utesluter inte att det kan finnas fler gärningsmän.

Nekar till mordet

Under gårdagen förordnades advokat Claes Östlund som offentlig försvarare, och han var med under ett en och en halv timme långt förhör under eftermiddagen.

22-åringen nekar helt till att ha någon delaktighet i mordet.

– Han har varit inne och festat på en restaurang i Göteborg och tagit en spårvagn hem. Han vet ingenting om någon kvinna eller något mord, säger advokat Östlund.

– Han har åkt spårvagn men han vet inte vilken spårvagnsresa som polisen är intresserad av.

Hur verkade han må?

– Svår fråga. Alla som blir anhållna misstänkta för mord är chockade. Men han svarade lugnt på de frågor han fick.

Enligt uppgifter i kvällspressen hade 22-åringen rivmärken i ansiktet när han greps.

– Det kunde inte jag se något av, säger Claes Östlund, som inte fått uppgift om tid för något ytterligare förhör med den anhållne 22-åringen.

Uppehållstillstånd

Den anhållne mannen gifte sig i april förra året med en några år äldre kvinna. Han beviljades permanent uppehållstillstånd i augusti förra året och registrerades som ny i Sverige i oktober 2009. 22-åringen är sedan tidigare inte straffad. Hisingspoliser som GP talat med känner inte till honom.

Enligt Aftonbladet visar filmen från spårvagnens övervakningskameror hur Elin Krantz går av vid hållplatsen Temperaturgatan och att den 22-årige mannen som enda övriga passagerare gör det samma.

Under spårvagnsresan från centrum ska 22-åringen ha försökt tala med Elin Krantz och hennes väninna, som steg av vagnen vid Hjalmar Brantingsplatsen.

Inga uttalanden

Göteborgspolisens officiella linje var under gårdagen att inte säga någonting, med hänvisning till förundersökningssekretess.

GP har talat med en polis med viss insyn i utredningen. Denne säger om anledningen till den extrema tystnaden:

– Det kan finnas fler gärningsmän.

Bild - 2

26/9 Söndag

ca 04.00 27-åriga Elin Krantz hoppar tillsammans med en väninna på femmans spårvagn vid Valand.

04.12 Elins kompis går av vid Hjalmar Brantingsplatsen.

04.19 Vagnen stannar vid Gropegårdsgatan. Här skulle Elin gått av för att gå hem till sin syster som hon bodde hos.

04.27 Elin går av vagnen. En teori är att hon somnat och åkt förbi sin hållplats. Enligt vissa uppgifter går även en man i keps och jacka av.

Under söndagen anmäls Elin försvunnen. Familj och vänner sätter upp efterlysningsbilder på många ställen.

27/9 Måndag

19.10 Polisen upptäcker en död kropp i skogsområdet alldeles vid hållplatsen Temperaturgatan. Man misstänker att det är Elin Krantz. Hennes föräldrar underrättas.

28/9 Tisdag

Eftermiddag En 22-årig gift man grips av polisen på Centralen i Göteborg. Han förs till polishuset för förhör.

15.20 Åklagare anhåller honom som skäligen misstänkt för mordet på Elin Krantz. Han är troligen identifierad med hjälp av övervakningskameran på spårvagnen.

Mest läst