Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/5

"Det känns som att sitta i en kram"

Sigrid Strömgren är designern som specialiserat sig på att skapa tysta och ljuddämpande möbler. I veckan premiärvisas hennes nya bord med takkupol på Möbelmässan.

När Sigrid Strömgren skapar en möbel lägger hon ner stor omsorg på detaljer och smarta funktioner. Hon är såväl problemlösare som designer och uppfinnare.

Hennes senaste samarbete startade som ett designprojekt initierat av VG-regionen och Svensk Form Väst, som matchade fyra familjeföretag med fyra formgivare under namnet Design Väst goes Tibro.

Så mötte Sigrid Strömgren Lundbergs möbler i Tibro.

- De ville ha ett bord och det skulle vara innovativt. De begränsade mig inte, jag fick fria händer och det var ganska utmanande, säger Sigrid Strömgren.

Hon gick grundligt tillväga, började med lära känna företaget och deras underliggande behov, drömmar och visioner. Hon gjorde också en marknadsanalys och tittade på andra aktörer i branschen.

- Gäst i offentliga rummet har varit arbetsnamnet på projektet. Företagets vision är att bli bäst på bord i Sverige i offentlig miljö och det är design och nöjda kunder de kan konkurrera med.

Sigrid Strömgren arbetar halvtid som lärare i Möbeldesign vid Högskolan för Design och Konsthantverk, HDK, i Steneby.

- Under en studieresa med studenterna till Japan fick jag inspiration och blev berörd av hur gästvänligt och omsorgsfullt utformat allt var. Man hade tänkt på allt, till och med på offentlig toalett fanns ett litet bord bara för att man skulle ställa sin väska där.

Hemma igen fortsatte arbetet med det runda bordet med kupol av pressad nålfilt. Kupolen, som har en inbyggd ljudabsorbent, bärs upp av tre stolpar, på vilka det finns hängare både för jacka och väska. Bordsytan är egentligen ett gummigolv med kokosfiber, som dämpar ljud och sänker efterklangstiden,

- Bordet är runt, för att skapa en känsla av gemenskap. Det skapar också en bra samtalsmiljö, taket gör att man bättre uppfattar vad de andra säger.

Vid en utställning i Oslo i höstas visade en tidig prototyp. Senare ställde Lundbergs ut bordet i Göteborg för branschfolk och bjöd in arkitekter som fick tycka till.

- Det var intressant att höra olika synpunkter. "Det känns som att sitta i en kram", sa en av arkitekterna och det kändes bra. Det var precis den känslan vi vill uppnå.

Sigrid Strömgrens intresse för bullerdämpande design väcktes när hon för drygt tio år sedan flyttade till Göteborg och fick ett praktikarbete som produktdesigner hos Kerstin Persson Waye, professor i miljömedicin och bullerforskare, på Götborgs universitet. Sigrid Strömgren gjorde en förstudie ute på olika skolor och tittade på hur de arbetade med bullerdämpning.

- Professorn gav mig en massa litteratur om bullerproblematik, och när jag hade frågor var det bara att knacka på hos henne. Under det året fick jag både en snabbutbildning och ett nytt intresse.

Sigrid Strömgren bestämde sig för att ta en master och under de två åren på HDK undersökte hon bullerdämpande material och konstruktioner i möbler.

- Jag kände att det är mitt ansvar som möbeldesigner att skapa möbler som fungerar ljudmässigt från början.

Examensarbetet blev bordet Silent Whisper, vars unika egenskap var att halvera ljudet när man slamrar mot bordskivan. Det kom senare i produktion hos Materia. Sigrid Strömgren står både som designer och patenterad uppfinnare och fick för sitt nyskapande bord bland annat Stora Formpriset som Årets genombrott 2008 och det internationella priset Red Dot,

- Det betydde väldigt mycket och öppnade många dörrar.

Det nya bordet premiärvisas på Möbelmässan i Stockholm, som pågår denna vecka.

- Jag har idéer på nya produkter i samma serie, både jag och möbelföretaget i Tibro är inställda på ett långsiktigt samarbete.

Designer, lärare

Född: 1980 i Sorsele

Bor: I Göteborg

Utbildning: Designhögskolan Kalmar, kandidatexamen möbel och produktdesign 2004. Master of Design, Högskolan för Design och Konsthantverk, HDK 2007.

Prisad: Red Dot Design Award 2008, Stora Formpriset som Årets genombrott 2008 och det svenska ljuddesignpriset Guldsyrsan 2008. Ung Svenk Form 2011.

Aktuell: med bordet Oas, som presenteras i veckan på den pågående Stockholm Furniture Fair.

Mest läst