Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Det handlade om 50 kronor

Det våldsamma ingripandet på spårvagnen handlade om 50 kronor. Det är vad det kostar att glömma sitt skolkort.

Filmen från spårvagnen där 17-årige Viktor Karlsson ligger under en hög kontrollanter kommer samtidigt med Västtrafiks stora påkostade reklamkampanj för att omvända bilister till kollektivtrafikresenärer.

Men händelsen har ingen avskräckande effekt på människor som skulle kunna bli nya kunder i kollektivtrafiken. Det tror Västtrafiks styrelseordförande Leif Blomqvist (S).

- De som inte åker i dag, gör det nog inte av just det här skälet, säger han efter att ha tagit del av GP:s rapportering.

Påverkar det inte varumärket Västtrafik?

- Det kan det möjligtvis göra. Men alternativen är inte så enkla. Det måste finnas en gräns. Man kan diskutera var den går. Det är en fråga om omdöme. Men det kan inte vara så att de som vägrar betala och visa legitimation bara kan gå av. Du kan inte gå in i en butik och ta en liter mjölk och gå ut utan att någon kan göra något.

Leif Blomqvist säger sig ha fått två helt olika typer av reaktioner.

- Det finns ett antal som tycker att det var helt fel. Men jag får också kommentar om att det skall bli ännu tuffare. Det finns inte så mycket mitt emellan.

Han vill avvakta polisutredningen innan han tar ställning till om just den här händelsen var korrekt hanterad.

- Om allt fungerar kommer man att kunna se hela händelseförloppet från videokamerorna som finns i vagnarna.

Västtrafik ändrade regelverket efter tidigare liknande händelser, påpekar Leif Blomqvist.

- Vi gjorde två saker efter förra gången. Nu har man tid på sig att i efterhand visa upp ett skolkort som man har glömt ta med sig. Det blir bara en avgift på 50 kronor.

- Vad jag förstår är det vad den här killen hade behövt betala om han har skolkort som han säger. Där det lite konstigt att det blir den här reaktionen. Men vad den beror på får man utreda.

Den andra förändringen som Västtrafik har gjort är att det räcker att köpa SMS-biljett när man går ombord på bussen eller spårvagnen. Man behöver inte göra det i förväg.

Västtrafiks vice ordförande Mimmi von Troil (M) hänvisar också till polisutredningen.

- Jag reagerade liksom många andra på bilderna. Det ser inte bra ut. Men jag kan ju konstatera att han inte kunde visa upp giltig biljett. Och han försökte, trots uppmaning att stanna, stiga av vagnen. Det bekräftar han ju själv i intervjun.

- Det motiverar att man griper in. Men det finns utrymme att diskutera hur ingripandet sker.

Hon bedömer att händelsen påverkar bilden av Västtrafik negativt.

- Det är som med vilket företag som helst. Det vore dumt att påstå något annat. Det ser ju inte bra ut, men jag har inte hela bilden. Han säger ju själv att han inte hade giltig biljett och vi har regler som säger att man skall betala för sig. Om man betalar för sig händer ju inte det här.

Mest läst