Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

”Det går långsamt åt rätt håll”

Skallskadade Carl-Erics hälsotillstånd har förbättrats något. Samtidigt hoppas åklagaren få hålla kvar tre 15-åringar och en 16-åring i häktet – för att undvika att de enas om en berättelse.

Varken sjukvården, länskriminalen, närpolisen, åklagaren eller anhöriga informerar för närvarande om de medicinska prognoserna för den brutalt misshandlade Carl-Eric, 61.

Enligt vad GP erfar är dock situationen inte längre livshotande.

– Det går åt rätt håll, men det går väldigt långsamt, säger en källa med insyn i ärendet.

Carl-Erik förflyttades nyligen från en avdelning till en annan på Sahlgrenska. Han andas på egen hand och är inte konstant beroende av respirator.

Enligt ambulanspersonal som GP pratat med fungerade allt mycket bra, när larmet gick klockan 17.40, söndagen 18 mars.

Två bilar åkte till Kortedala Torg, och mötte där polisen. Carl-Eric lastades snabbt in och fördes i ilfart till SU. För ambulanspersonalen stod det omedelbart klart att det rörde sig om en komplex och oerhört allvarlig skadebild.

På akuten väntade ett traumateam med flera läkare och tog emot transporten.

– Ingenting kunde ur vårt perspektiv ha gjorts bättre, uppger en ambulansanställd.

I morgon ställs fyra av de sju misstänkta pojkarna inför tingsrättens domare igen. Kammaråklagare Carl-Henrik Andersson arbetar under stark tidspress, eftersom det krävs synnerliga skäl för en fortsatt häktning:

– Eftersom det handlar om så unga människor vill rätten förstås se konkreta framsteg i utredningen. Det måste hända saker hela tiden, summerar C-H Andersson.

Om de minderåriga i stället överlämnas till vård enligt LVU, omintetgörs möjligheterna till restriktioner. Åklagaren kan inte heller styra var de olika individerna placeras.

– Rent konkret uppstår så kallad kollusionsfara, alltså en risk att de träffas och snackar sig samman om en historia som sedan blir en belastning för förundersökningen, betonar Andersson.

Söndagen 18 mars blev 61-årige Carl-Erik brutalt nedslagen och söndersparkad på Kortedala Torg. Orsaken förmodas vara att han tillrättavisat ett gäng som ofredat hans hund Barney.

Onsdagen 28 mars plockade polisen in sju pojkar till förhör. Sex av dem (födda 1996) frihetsberövades, den yngste (född 1998) tog socialtjänsten hand om.

Fredagen 30 mars begärdes fyra av ungdomarna häktade. De övriga två anhållna placerades på ungdomshem.

Söndagen 1 april häktades de fyra killarna, tre 15-åringar och en 16-åring. Brottsrubriceringen justerades från mordförsök till synnerligen grov misshandel.

Fredagen 13 april äger omhäktningen rum.

Mest läst