Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Det blir en galen söndag

Det blir en galen söndag. Det märkligaste Göteborg upplevt sedan Danmark blev Europamästare 1992. Två lag, en match, ett guld.

Det kan inte bli bättre, Sveriges två bästa fotbollslag gör upp om Lennart Johanssons pokal på Gamla Ullevi som avslutning på 2009 års allsvenska.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Jag har aldrig varit med om något liknande, inte med två svenska lag, inte där en hel säsongs mödosamma vandring skall reduceras ner till 90 minuters frustande, ångande och intensiv kamp.

Inte bara husen på andra sidan ån kommer att gunga, Gamla Ullevi, ja hela stan kommer att röra sig i takt med klackarna på arenan.

Tippa, nej, det går inte. När det gäller Blåvitt har magkänslan varit felaktig allt för många gånger.

Sanningen är ju att änglaskaran gått på konstgjort andning sedan i somras och de svåra hindren – derbyt mot Gais, bortamötet med Malmö, till exempel – har Blåvitt kravlat sig över, förvisso med möda, men de har klarat det.

Inte mycket glamour, ett spel utan bling-bling, utan i stället fotbollens stapelvara, enkelt och effektivt och i all sin avskalade enkelhet kan också det vara väldigt vackert.

Det är många vältränade muskler bakom framgångarna, pumpande bröstkorgar och bultande hjärtan men när det gäller 2009 års upplaga är det skallarna som tagit klubben till guldläget. De är som pavlovska hundar, när de hör domarens visselpipa kopplas vinnarinstinkten på, den ersätter alla andra känslor till domaren blåser av.

Det finns bara en liten detalj som hade gjort förutsättningarna inför guldmötet ännu bättre.

AIK blir svenska mästare också vid oavgjort och att spela sig till ett önskat resultat är förmodligen AIK bäst i Sverige på.

Möjligen kan det vägas upp av hemmaplansfördelen. Oavsett hur många Solnabor som tar sig till Göteborg blir den blåvita dominansen på Gamla Ullevi total.

Så var det medaljens baksida. Det blir det största polispådraget sedan EU-toppmötet, för en fotbollsmatch. Det är tragiskt.

Jag hoppas innerligt att just de förberedelserna varit onödiga, att det blir som ett scoutmöte, att det blir en fantastisk fotbollsmatch och att alla nöjer sig med det.

Änglar och gnagare behöver inte krama varandra, det räcker gott med lite gammal hederlig respekt.

Det är ju ett ord som är gångbart i de kretsarna.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.