Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Det behövs fler företag i Göteborg

  Med ökad finansiering till NyföretagarCentrum kan jobb skapas och skatteintäkter öka. Metoden är beprövad och ger utmärkta resultat – ta vara på det, skriver Kenneth Kastman-Krantz.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  I GEM Global Report 2013 jämförs Sverige med 22 andra liknande länder. I rapporten hamnar Sverige på plats 8 mätt i förberedelser för företagsstart och på plats 16 i startade företag. 64 procent ser en möjlighet att bli företagare, 39 procent anser att de har förmågan, 32 procent vill hellre vara företagare än anställd, 6 procent förbereder företagsstart men endast 0,6 procent startar, enligt samma studie.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Fyra av fem nya jobb kommer till i nystartade och mindre företag nya arbetstillfällen skapas. Bara i Göteborg har det sedan 1990 skapats över 44 000 jobb i små- och medelstora företag enligt organisationen Företagarna.

  Det finns säkert många förklaringar till varför inte fler startar företag – allt från oförmåga till rent strukturella hinder. Men hindren är inte oöverstigliga och intresset för eget företagande är på uppåtgående. Det märks inte minst på den stora efterfrågan på rådgivning hos NyföretagarCentrum.

  Effektiva med medlen

  Under 2014 gavs nästan 1 000 rådgivningar i NyföretagarCentrum Göteborgs regi och över 300 företag startades här. Centrat arbetar med små, men effektivt utnyttjade, ekonomiska resurser. Många timmar ideellt arbete och ett stort antal personer i ett kompetensnätverk samt mycket erfarna rådgivare gör att verksamheten stått sig stark i mer än 30 år. Rådgivningen gör att de värsta misstagen kan undvikas och skänker en realistisk syn på företagande.

  Metodiken gör också att över 80 procent av företagen finns kvar efter tre år, och av de som haft en mentor är nio av tio företag kvar efter samma period. Det är med andra ord ingen dagsländeverksamhet vi talar om.

  Stark förankring i näringslivet

  Med mer resurser skulle ännu fler kunna få del av rådgivningar och Sverige berikas med ytterligare ett antal tusen företag. Då krävs en ökad finansiering både från privat och offentligt håll. Se det inte som en kostnad utan som en ren investering i framtiden! Bara under 2010-12 genererade företag startat via NyföretagarCentrum 4,4 miljarder i skatteintäkter och närmare 30 000 helårsarbeten tillkom.

  Den högst prioriterade frågan inom näringspolitiken borde vara att förbättra villkoren för nya och växande företag. Titta då på NyföretagarCentrums verksamhet. Med trettio års erfarenhet, med stark förankring i näringslivet, med en väl uppbyggd infrastruktur och dokumenterat bra resultat, är NyföretagarCentrum en nyckelspelare för företagande och tillväxt. Det är ett hjul som snurrar och som vi definitivt inte behöver uppfinna på nytt.

  Kenneth Kastman-Krantz

  ordf NyföretagarCentrum Göteborgsregionen