Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Det började i en bod vid Nya Varvet ...

  Utan en änglamakerska hade vi inte haft något Mauritz kaffehus i dag. Nu riskerar höjda hyror verksamhetens framtid.

  Vi får gå tillbaka till första hälften av 1800-talet, då Jan Gustaf von Betzen startade en bod vid Nya Varvet. I sitt andra äktenskap fick han hand om en livsmedelsaffär. Det var också då som han lyckades rädda ett barn från en änglamakerska. Det var fostermammor som genom vanvård såg till att deras omhändertagna barn dog.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Det lilla barnet som räddades var min farfars far, född omkring 1850, säger Tord Wetter.

  Barnet hette Christer Mauritz Svensson. Namnet Mauritz Svensson har fortsatt att följa familjen i fyra generationer framåt.

  von Betzen lärde upp Mauritz och under 1880-talet övergick rörelsen mer till att handla om import av råkaffe. Detta såldes till livsmedelsbutiker och lokala rosterier.

  - Min pappa, Bertil Mauritz började inte rosta kaffe själv förrän under andra världskriget. Då köpte vi även fastigheten på Magasinsgatan 16. I de lokalerna öppnade Tord Wetter 1973 sitt kafé med de välbekanta bullarna. Ett par år senare startade han Mauritz kaffehus på Fredsgatan.

  Nu riskerar kaffehuset att gå överstyr på grund av aviserade hyreshöjningar om 175 procent. Det betyder att hyran höjs från 291 000 kronor om året till 800 000 för 72 kvadratmeter.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.