Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

”Det är utvalda hörn av mitt hem som fotas”

Emma Solveigsdotter har över 20000 följare på instagram. Hon beskriver sitt konto som "lite mysgosigt".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Är det lika snyggt hemma hos dig som det ser ut på bilderna? 

– Nej, nej! Det är utvalda hörn av mitt hem som fotas. Visserligen är jag en sådan som gillar att det är rent och undanplockat hemma. Men det är klart att det är stökigt ibland eller att papperskorgen i badrummet väller över då och då. 

Hur har följarna hittat dig?

– Jag var med i ett reportage i en amerikansk onlinetidning och efteråt lade skribenten upp lite bilder på sin blogg. Efter det blogginlägget steg antalet följare snabbt. Sedan blev jag också utvald till en av Instagrams föreslagna användare, jag vet inte riktigt hur det där gick till men då tickade det på.  

Hur jobbar du rent praktiskt med inläggen?

– Jag tar bilder med telefonen, inte med en kamera. Jag fotar inte varje dag utan går omkring hemma och grejar med det när jag är ledig och inte har något bättre för mig. Då kan jag gilla att gå omkring, ställa upp stilleben och ta lite bilder som jag sedan pytsar ut.

Hur redigerar du bilderna?

– Jag har en app där jag lägger på ett filter och drar ner mättnaden lite bara. Jag redigerar alla bilder ungefär likadant för att få samma känsla. Det är det jag går igång på, att ha en sorts harmoni i galleriet och samtidigt få till en sjyst blandning och skön stämning i bilderna.

Vad betyder instagrammandet?

– Jag har en sorts hatkärlek till det. Å ena sidan är det väldigt roligt och kreativt och ett sätt att skapa lite ytlig harmoni. Samtidigt kan det kännas just ytligt, jag förstår hur det kan verka utifrån att jag ägnar mig åt att lägga upp bilder på mitt hem. Jag hoppas att folk fattar att det här en väldigt liten del av en vardag.

Varför tror du att inredningskonton är så populära?

– Folk äter ju sådana här bilder med ögonen! De är så lättsmälta. Väldigt många är intresserade av inredning och Instagram är ett bra forum. I stället för att köpa inredningsmagasin får man snabb och daglig inspiration.

Vad funkar bland dina följare? 

– Det är tydligt att folk uppskattar när jag lägger upp en bild som visar en större del av hemmet, som ett helt rum. Jag tror att det beror på att de får se allting samtidigt och får mer helhet. 

Känner du någonsin en press att leverera nya bilder? 

– Nej. Jag kan känna att jag får dippar och då får det bara vila ett tag. Jag har väl haft stunder när jag tänkt att ’ska jag lägga ner, nu har jag visat de här hörnen sjutton gånger och har inget mer att tillföra’. Men samtidigt har jag fått ut mycket kul och träffat nya vänner genom Instagram. När jag tvekat är det nog de som gjort att jag valt att behålla kontot.

FAKTA: @solveigsdotter

Namn: Emma Solveigsdotter

Ålder: 27 år.

Familj: Sambon David.

Yrke: Lärare på låg- och mellanstadiet.

Bor: Linnéstaden i Göteborg.

På Instagram: @solveigsdotter.

Antal följare: Cirka 20 000.

Mitt bildgalleri: ”Svårt att beskriva. Lite mysgosigt så där!”

Mest läst