Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Det är Marstrand som är målet

Tolv matchracinglag gör upp om en plats till Stena Match Cup på Marstrand. Efter att ha dömts bort i fjol vill Nicklas Dackhammar och hans team ta revansch.

Volvo Spring Cup fungerar som kvaltävling till Stena Match Cup, precis som tidigare år kommer flera av världens bästa matchracingseglare att vara på plats. Nicklas Dackhammar och hans team är en av favoriterna till att knyta åt sig den åtråvärda platsen.

– Vi var ett domslut ifrån att kvala in i fjol men det har vi släppt nu... vi har gått vidare och är bättre än tidigare. Framförallt är det kul eftersom vi har mött flera riktigt duktiga seglare. Vi mötte Björn Hansen och hans team, de har ju vunnit Stena Match flera gånger men vi slog dem, säger Dackhammar.

Vid GKSS nere i Långedrag är förberedelserna igång för fullt för teamet. Teamet som växte upp med varandra som konkurrenter har nu i stället valt att bli lagkamrater mot alla odds.

– När vi var mindre möttes vi ju i olika tävlingar hela tiden. I seglingsvärlden är de flesta dock väldigt bra vänner på land men blodiga konkurrenter på havet, säger Dackhammar.

Även om matchracing är en lagsport så vilar ett stort ansvar på rorsman, Nicklas Dackhammar. Det är han som ska ta besluten med några få sekunder på sig.

– Så är det, men vi är väldigt mycket av ett team. Alla har väldigt tydliga roller som de sköter väldigt bra och ger mig information hela tiden, information som jag samlar in, bearbetar och tar ett beslut kring, säger han.

För Nicklas gäller det att hålla koll på sin vinnarskalle, något som enligt ”uppgift” till GP är både hans styrka och svaghet som rorsman.

– Haha, det är väldigt positivt eftersom jag gör allt för att vinna, sen ibland så kanske min vinnarskalle gör att jag hoppar över något steg i hopp om att vinna, säger han.

Målet för Nicklas och hans lagkamrater, Johan Bäckström, Erik Armkvist, Andreas Axelsson och Arvid Blidh är att inom två år ha etablerat sig på matchracingtouren.

– När vi inledde den här satsningen för lite drygt två år sedan satte vi det som mål, sen hur vi tar oss dit är mindre viktigt men att vi ska dit, det är glasklart, säger Dackhammar.

Samtliga i teamet utom Arvid Blidh är göteborgare från grunden. Det är högt i tak i gruppen och ibland är deras vänskap på gränsen till för mycket.

– Jag delar lägenhet med Erik och Arvid bor granne med oss ... det händer att jag kommer hem och bara vill undvika de två och prata om något annat. Men ärligt talat så är nyckeln till vår framgång att vi är väldigt bra kompisar både i och utanför båten. Nu gäller det bara att höja vår lägstanivå, lyckas vi med det så lyckas vi med vårt mål, säger Dackhammar.

Mest läst