Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Desserter för alla kalas

Här bjuder dessertkreatören Emelie Holm på smarriga, lättbakade bakverk för säsongens alla kalas.

Det är inget att hymla om. Emelie Holm har mage. Men det är allt annat än kärleken till kakor som samlats kring midjan. Om tre veckor är det beräknat att son nummer två ska kika ut på omvärlden och så småningom få njuta av mammas kakor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Samtidigt ligger en annan baby och väntar på bokdiskarna.

- I många år har jag tjatat på förlaget om att få ge ut en bok. Nu när den äntligen är här känns det nästan overkligt. Och jag har ju förstås redan börjat drömma om nästa.

Enkelhetens lov

Boken Liten kaka präglas av Emelies bakfilosofi: Det ska vara enkelt. Alla ska kunna baka hennes kakor, bullar och tårtor.

- Jag har ingen utbildning. Jag bara bakar på, och det har ju gått bra. Då borde det funka för alla andra också. Men bra utrustning underlättar förstås. Hela mitt liv förändrades när jag fick en hushållsassistent i julklapp för fyra år sedan.

Affärssinne

Som liten hängde Emelie mer än gärna i mammas och mormors kök när det var dags att baka. Och sinne för affärer hade hon också.

Som sommargäst i Lysekil började hon redan i elvaårsåldern knalla runt bland båtgästerna i hamnen för att sälja sina egna kanelbullar till kaffepausen. Samtidigt passade hon på att ta upp beställningar på frukostfrallor till morgonen därpå. Som hon sedan gick hem och bakade och hängde på båtfören nästa dag.

- Jag tjänade jättemycket pengar. Det var ju mamma som fick betala alla ingredienserna!

Därmed borde ju karriären varit utstakad, men det blev en lätt omväg via klädbranschen. Ett val som innerst inne kändes sådär. När det blev dags för bröllop ville Emelie ha fina cupcakes på menyn, men hittade ingen som kunde leverera dem. Alltså började hon experimentera själv. De blev så populära i vänskapskretsen att hon till slut startade ett eget cateringbageri.

Bakar i tv

Ett par hundratusen cupcakes senare fick det vara nog. Nu jobbar hon som webbredaktör på Allt om mat när hon inte dyker upp i tv-rutan för att baka desserter.

För vår räkning har hon komponerat några enkla bakverk som passar perfekt till sommarkalaset.

- Så här års tycker jag verkligen att man ska passa på att frossa i bär. Det är både vackert och gott. Då behöver resten inte vara så himla komplicerat.

Fakta

Namn: Emelie Holm

Aktuell med: Boken Liten kaka - Småkakor, pajer och andra söta bakverk (Norstedts).

Ålder: 32.

Bor: Lidingö, Stockholm.

Familj: Maken Henrik, Nils, 4, och en baby på ingång.

Förebild i bakvärlden: Matkreatören Elisabeth Johansson, hon har sån känsla i allt hon gör.

Favoritfik: Da Matteo i Göteborg.

Lyssnar på: Gärna jazziga toner.

Bästa bakverken: Småkakor, särskilt kolakakor.

Recept

Bildtext 1-4: Dessertmakerskan Emelie Holm bakar gärna enkla tårtor, men som ändå ser fantastiskt fina ut.

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Bildtext 5: För att ge rabarbern lite extra tuggmotstånd är det granatäpple i pajen och mandel i smultäcket.

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Bildtext 6-7: Makalöst stilig glasstårta med nötter och bär, ur Emelie Holms nya bok Liten kaka.

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Bildtext 8-10: Vem kan motstå en klassisk sommartårta med jordgubbar? Här har Emelie piggat upp den med lemoncurd för att göra den lite syrligare.

Foto: Leif R Jansson/Scanpix

//bilder:4

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.