Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Desinformation bekämpas med information

Det kan verka enkelt att förbjuda de kriminella organisationer som KD nämner i sitt valmanifest, men den enes terrorist är den andres frihetskämpe. Inget är svart eller vitt, skriver Anna Troberg, vice partiledare, Piratpartiet.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det är valtider och valmanifesten haglar. Piratpartiets valmanifest står bokstavligen som spön i backen. Vi släppte först ett och efter en del diskussioner en reviderad version. Det är inte en svaghet, det är en styrka. Prestige får aldrig blockera klarsynen. I Piratpartiet gör vi om och gör rätt i stället för att sticka huvudet i sanden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Några som borde anamma Piratpartiets prestigelösa attityd är Kristdemokraterna. Under rubriken ”Ingen ska behöva vara rädd”står följande i deras manifest: ”Deltagande i och stöd till rasistiska, kriminella och terroriststämplade organisationer ska vara olagligt.”

Det är högst oroande.

Regeringsformen säger dock att föreningsfriheten är en av våra grundläggande fri- och rättigheter. Det finns undantag, men undantagen rör paramilitära organisationer och direkt förföljelse av andra människor. Att fredligt sluta sig samman och tycka något är lagligt och måste så förbli.

Det kan verka enkelt att förbjuda de organisationer som KD nämner, men den enes terrorist är den andres frihetskämpe. Inget är svart eller vitt. Synen på vem som har ”fel”åsikt och bör förbjudas att träffa likasinnade förändras snabbt.

KD bygger sin politik på en tvåtusen år gammal berättelse om en man som sa obekväma saker i en totalitär stat och fick betala ett högt pris för det. Mannen betraktades som en brottsling i den miljö och tid han levde i. Skulle vi betrakta honom som en brottsling här och nu? Nej, i dag skulle några lyssna på honom, andra skulle tycka han var flummig, en del skulle tycka att han var provocerande. Det är så det ska vara. Det måste vara okej att få tycka olika. Makthavare ska inte ha rätten att bestämma vad som är ”rätt”och ”fel”att tänka.

Jag är vice partiledare för ett parti som en del hävdar borde förbjudas. De som hävdar det är främst högt uppsatta personer inom upphovsrättsindustrin. De företräder en industri med ekonomiska och politiska muskler. Vill vi ha ett samhälle där vi låter privata ekonomiska intressen förbjuda oss eller andra att sluta oss samman i ett politiskt parti?

KD vill inte att vi ska vara rädda, men mig skrämmer de. De vill skapa ett dogmatiskt samhälle där vi alla tvingas vara rädda för att tycka ”fel”och umgås med likasinnade.

Piratpartiet anser att dagens föreningsfrihet med tillhörande undantag fungerar utmärkt. Vi står upp för allas rätt att ha en åsikt och att samlas kring den, även om vi själva inte delar åsikten. I ett öppet och fritt samhälle bekämpar man desinformation med information, inte med åsiktsförbud.

Anna Troberg

vice partiledare Piratpartiet

Mest läst