Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

"Deras lögner skadar barnen"

Barnfattigdomen fortsatte att diskuteras i SVT:s debatt. "Att det skulle bli så här våldsamt hade jag inte trott", sa Janne Josefsson, efter sändningen.

Att inslaget i Uppdrag granskning med den rökande mamman som inte hade råd att betala sitt barns skolresa skulle dela tv-publiken var väntat.

- Det är den typen av frågor som engagerar. Men det var ett tag sedan vi fick så här mycket reaktioner på ett program.

Janne Josefsson undrar varför ingen granskat välgörenhetsorganisationerna tidigare.

- Det är mäktiga organisationer. Deras lögner skadar barnen. Jag blir provocerad.

I Debatt medverkade en kvinna som bestämt sig för att sluta stödja Rädda Barnen efter att ha sett Uppdrag granskning.

- De kommer säkert att skylla på mig om bidragen minskar nu , men det får de ta ansvar för, sa Janne Josefsson.

Reportaget i Uppdrag Granskning sändes på onsdagen och på torsdagskvällen fortsatte diskussionen i SVT:s Debatt, med nya programledaren Kristina Hedberg.

Daniel Suhonen, 6F Tankesmedja började med att anklaga Janne Josefsson för att ge en Dickensversion av fattigdom och att gå moderaternas ärenden alltmedan klyftorna växer.

Josefsson suckade och menade att det var orättvisa beskyllningar. Att klyftorna i samhället ökar håller han med om. Det var de överdrivna siffrorna om barnfattigdom som han velat kritisera.

- De här "goda" organisationerna lever i en frizon där ingen granskar dem.

I studion fanns Lena Holm, generalsekreterare för Rädda Barnen, som försvarade sig med att kampanjen som talade om att 200 000 barn inte hade mat eller kläder dragits in redan 2011.

- Det finns fortfarande 240 000 barn som lever i barnfattigdom, i utanförskap.

Såväl Rädda Barnen och Majblomman som också fanns representerade i Debatt tänker fortsätta att använda begreppet barnfattigdom, det gör däremot inte organisationen Bris som tidigare under dagen deklarerade att man tänker sluta med det.

Barnfattigdom som begrepp gillades inte heller av Dick Erixon, borgerlig samhällsdebattör som menade att det kränker människors integritet.

Bild - 2
Mest läst