Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Den vita älgen har synts igen

Den rikskända vita älgen i Munkedal har gjort ett nytt framträdande – och fastnat på naturfotografen Ingemar Petterssons film. Se själv.

– Det är en kuslig, härlig känsla att se älgen smyga fram ur dimman, säger Ingemar Pettersson, som lägger ned mycket tid på att följa älgen i hans revir väster om E 6 i Munkedal.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det har blivit åtskilliga möten under åren – man måndagens var något alldeles extra och Ingemar kunde fånga det i en filmsekvens.

Ingemar har följt älgen i fem-sex år och det har bland annat resulterat i inslag i SVT:s Mitt i naturen. Han bedömer att djurets ålder är någonstans runt sju-åtta år. Den ser pigg och rask ut och hornen växer så det knakar.

Är den skygg för människor eller nyfiken?

– Den är som andra vilda djur väldigt skygg. När man sitter på pass får man ha koll på vart vinden blåser.

Avsaknaden av pigment kan vara negativt i djurvärlden – det brukar inte vara bra att synas tydligt. Men för älgen i Munkedal har det varit en vinstlott.

– För den här individen har det varit jättebra. Jägarna har lovat att spara den vid älgjakten.

Ingemar Pettersson bedömer att det den vita älgen är ensam i sitt slag i södra Sverige. I Värmlandsskogarna finns dock en liten stam med vita älgar.

Mycket är höljt i dunkel kring de vita älgarna. Och om denna fått någon avkomma är oklart – någon ljus älgkalv har i alla fall inte synts till i Munkedalsskogarna.

Ps. Mer om djurlivet i Munkedal.

Mest läst