Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
zlatan_1874724_1024 x 683 standard_2001438
Bild ur filmen Den unge Zlatan.

Den unge Zlatan

DOKUMENTÄR

Regi: Fredrik & Magnus Gertten, Sverige, 2016 (110 min)

Magnus och Fredrik Gertten har grävt fram material som inte fick plats i MFF-dokumentären Blådårar 2 (2002) och levererar, för att travestera poeten Dylan Thomas, ett porträtt av fotbollsspelaren som valp. Att filmen är högintressant, och klart underhållande, beror på att den handlar om Zlatan Ibrahimovic, som alla har åsikter om.

Zlatan hade på kort tid gått från att sitta på reservbänken till att bli Sveriges hetaste lirare när han sommaren 2001 såldes till Ajax för svindlande nio miljoner euro. En stor del av Den unge Zlatan handlar om hur motigt svensken inledningsvis hade det i Amsterdam. Han nådde sällan upp i toppklass. Han hade svårt att ta en ordinarie plats i laget. Han hamnade i konflikter med tränare och lagkamrater. Han hade inget vettigt att göra på fritiden.

Det var först i Juventus, under den stränge och skicklige tränaren Fabio Capellos ledning, som Ibra växte till den världsstjärna han är i dag.

Gerttens växlar mellan Malmö, Amsterdam och Turin, mellan dåtid och nutidsintervjuer (märkligt nog och tyvärr ingen med filmens huvudperson). Filmen kanske inte riktigt går på djupet, men bildmaterialet är unikt och vi får se Zlatan göra väldigt många löjligt snygga mål. Om man gillar fotboll är detta dokumentären att se.

Mest läst