Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Peter Grönberg tror att en stark värdegrund i en organisation är nödvändig för att kunna hantera den komplexa omvärlden.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Den som bara har tid till möten blir dum

Ledare är alldeles för snabba med att organisera om när det börjar gnissla i organisationen. Det säger Peter Grönberg, ansvarig för frågor som rör företagskultur och organisationsutveckling på AB Volvo. – Det finns bara en väg att skapa samarbete, och det är att jobba med öppenhet och tillit.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Vilka svårigheter står dagens ledare inför?

– Världen blir bara mer och mer komplex. Se bara på AB Volvo: Det är en organisation som finns på 190 marknader med cirka 100 000 anställda, som har över 10 000 chefer, 66 fabriker i 19 länder, 9000 återförsäljare, tolv varumärken.

Denna organisation agerar i en omvärld som hela tiden rör på sig. Nya konkurrenter har dykt upp, plötsligt har Google börjat göra bilar. Och ta till exempel Ryssland.

Den politiska situationen gör det extremt svårt att förutse hur marknaden ska utvecklas där. Hur skapar du resultat, hur får du något att hända i en sådan verksamhet i en så föränderlig omvärld?

 

■ Jag blir helt matt. Hur gör man?

– Som ledare vill du gärna försöka strukturera upp denna komplexa miljö för att sedan verka i den enkelheten. Jag tror att det är ett av de största misstagen du kan göra, världen är för komplicerad. Det enda sättet att leda en komplex organisation är att ha en stark värdegrund som kan guida dig i dagliga beslut och beteenden. 

Ett vanligt problem i en organisation är att samarbetet inte fungerar. Vad gör många ledare då? Jo, de gör en omorganisation med tydliga rollbeskrivningar, de kanske ritar processkartor. Om bara alla vet vad de ska göra så löser vi världsproblemen? Nej, så enkelt är det ju inte.

 

Hur är det då?

– Det är ju interaktionen mellan människor och grupper som är det intressanta. Jag tror bara det finns en väg att skapa samarbete i en organisation, det är att hela tiden jobba med öppenhet och tillit. Det är viktigt i alla relationer.

 

■ Hur kan det gå till mer konkret?

– Likaväl som man investerar tid i strukturella delar och måluppföljning bör man som ledare också jobba med individerna i sin ledningsgrupp. Jag investerar sex till åtta timmar med mina ledningsgrupper var sjätte vecka bara för att jobba med vilka personer vi är och vad som driver oss.

Det är lätt att snabbt se en hierarki i en ledningsgrupp, den kan vara baserad på kön, etnicitet eller erfarenhet. Min vision är att riva dessa hierarkier.

Ska du lösa komplexa problem är ju tio hjärnor så mycket bättre än en. Har du förmåga att skapa en ledningsgrupp som funkar så har det en förmåga att sippra ner genom hela organisationen.

 

■ Hur då sippra ner?

– När du har en strategidialog: Våga släppa strukturen, våga improvisera, prata om vad som händer i omvärlden, vad konkurrenterna gör och hur medarbetarna mår. Sedan kan du använda den öppenheten när du träffar alla medarbetare på ett möte. Då kan vi få en fungerande kommunikation om vilka dilemman och problem bolaget står inför. På så vis skapas tillit.

Som medarbetare ska du ha all information som finns i en kontext så att du själva kan fatta beslut.

■ Är det ovanligt att vara så öppen?

– Ja, det tror jag. Det finns en rädsla för öppenhet, att visa svaghet och dela med sig av all information. Det finns en bild av att ledaren ska sitta inne med alla svaren, men det går ju inte.

■ Du tycker feedback är viktigt?

– Både att kunna ge och ta feedback är viktigt för att skapa resultat. Det är alltid tufft att få feedback, men det skapar öppenhet mot medarbetarna och du utvecklar ditt ledarskap. Att ge feedback är också viktigt. Här gäller det att lita på sin magkänsla och våga ta en diskussion. Du behöver inte samla på dig massa fakta.

Det enda du kan veta säkert är att det inte kommer gå bra på det första mötet när du ska ge negativ feedback till en medarbetare. Du kommer att mötas av en mur av försvar. Sedan börjar det att hända något.

Vilka problem har de chefer som du coachar?

– De har ofta problem med att få tiden att räcka till. Kalendern är full. Det är viktigt att inte bli ett offer för sin kalender. Den som bara springer runt på möten och aldrig har tid att reflektera blir till slut dum. Ska du fatta svåra beslut krävs kreativitet, eftertänksamhet och reflektion. Därför är jag noggrann med att uppmuntra de som rapporterar till mig att de tar sig tid till reflektion och till att läsa.

■ Vilken är den viktigaste egenskapen för en ledare?

– Att bry sig om andra människor. Du måste vilja tjäna andra och se dem utvecklas.

 

TIPS: 4 saker en ledare bör tänka på:

Integritet: Var tydlig med var du står och lev efter detta. Formulera dig själv som chef.

Personligt ansvar: Våga erkänna misstag och dilemman. Viktigt att skapa en kultur där du kan be om förlåtelse. Det är ganska ensamt att vara chef och du måste kunna förlåta dig själv och kunna förlåta andra. Det är okej att göra fel.

Fokusera på styrkor: Försök utveckla dina och andras styrkor. Var medveten om vad du är bra på, sätt dessa egenskaper i fokus och medvetandegör för dig själv och din omgivning vad du inte är bra på. Kompensera dina svagheter genom att delegera och ta in andra människor.

Feedback: Se till att ge och få feedback.

FAKTA: Peter Grönberg

Gör: Ansvarig för frågor som rör organisationskultur på AB Volvo.

Bakgrund: Gått på Chalmers. Jobbat i flera roller på olika Volvobolag. Senaste tre åren vd på Volvo Group Telematics/Wireless car.

Aktuell: Sitter med i regeringens jämställdhetsgrupp.

Ålder: 43 år.

Bor: Hindås.

Familj: Fru, tre barn på 8, 10 och 12 år.

Intressen: "Har precis totalrenoverat ett pensionat i Hindås från 1913 (där Pelé har bott några nätter), så jag vet allt om byggnadsvård. Gillar att vara i skogen. Läsa."

Senast lästa bok: Fiskarna har inga fötter av Jón Kalman Stefánsson. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.