Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

"Den politiska kartan ritas om"

Fyra frågor till GP:s politiska reporter Maria Sköld.

Reinfeldt vinnare och Juholt förlorare. Avståndet mellan Moderaterna och Socialdemokraterna ökar. Vilka slutsatser drar du av resultatet från väljarbarometern?

- Detta är en av de mest dramatiska Sifomätningar som GP publicerat. För bara några månader sedan kunde ingen föreställa sig ett scenario där Moderaterna slår Socialdemokraterna med hela nio procentenheter. Men nu ritas den politiska kartan om och Socialdemokraterna tycks i alla fall tillfälligt ha parkerat på en nivå kring 25 procent. Inom båda blocken förskjuts maktbalansen påtagligt av det här resultatet.

Efter en minst sagt skakig höst för Socialdemokraterna – hur påverkar resultatet Håkan Juholts position som partiledare?

- Det här är värre för honom än avslöjandet om hyresersättningen från riksdagen. Inom socialdemokratin finns det olika åsikter om allvaret i den händelsen, men alla är totalt eniga om att dagens opinionssiffror är katastrofala. Om inte Håkan Juholt snart kan visa en trovärdig strategi för att baxa upp partiet till 35–40-procentsnivån kommer starka krafter i partiet att agera för att få honom avsatt.

Vad ligger bakom Miljöpartiets framgång?

- Mycket handlar om Socialdemokraternas kris. Miljöpartiet har stundtals nästan kunnat agera som ensamt oppositionsparti. Inte minst gynnades partiet när Socialdemokraterna och Vänsterpartiet valde bort partiledardebatten i TV. Men MP agerar också mycket målmedvetet för att bli ett mittenparti, som även kan locka besvikna borgerliga väljare. Då kan det underlätta att de nya språkrören Gustav Fridolin och Åsa Romson inte är lika förknippade med det rödgröna samarbetet som sina föregångare.

Regeringens tre småpartier tappar väljare – vad beror det på och vad får det för konsekvenser?

- De tre minsta talar gärna om att de hamnat i alliansskugga, de hörs och syns inte bredvid de allt mer gigantiska Moderaterna. Om debatten mest handlar om ekonomiska frågor blir det ännu mindre utrymme för dem att prata om sina sakområden. Sådant leder förstås lätt till konflikter: de små tycker att M breder ut sig för mycket, medan M anser att var och en måste ta ansvar för sin egen framgång.

611611.jpg
Mest läst