Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

"Den främlingsfientliga vågen har nått Sverige"

Varför tog det över ett år för polisen att se mönstret och kalla till presskonferens? Det är frågan för dagen bland Malmös invandrare.

- Det är det folk pratar om, säger Miralem Pervizovic, sedan 15 år aktiv i stadens bosniska närradio. Han har dessutom verkat 16 år som journalist i Bosnien innan han tvingades på flykt för 17 år sedan.

- Folk är mycket förvånade över att det dröjt så länge. Det är samma vapen som använts, samma mönster i tillvägagångssättet.

Anders Lindell, pressinformatör vid Malmöpolisen hävdar att det är först de två senaste skjutningarna vid två busshållplatser som bildat ett riktigt mönster.

- Där kan man lägga karbonpapper emellan. Det fanns inget mönster innan. De andra har inte skett på samma sätt. Det är bara vid ett tillfälle, i en korvkiosk som någon sett en röd prick innan skottet avlossades, men vi är inte säkra på att det handlade om lasersikte.

– Det är inte samma vapen som har använts, det är bara liknande vapen.

- Några skjutningar har varit gängrelaterade. Det enda gemensamma för alla skjutningarna är att de skett efter mörkrets inbrott.

Men förtroendet för polisen är naggat i kanten. Två ouppklarade moskébränder och de famösa uttalandena i en polispiket har inte precis gjort saken bättre.

- Jag pratade i dag med en kvinna som kom hit från Grekland för 50 år sedan. Hon känner inte igen det Sverige som hon levt i under nästan hela sitt liv. Också människor hon känt länge har börjat uttala sig förolämpande om invandrare, säger Miralem Pervizovic.

Pervizovic anser att det senaste året skjutningar bara är en droppe i allt som invandrare i Malmö – och i Skåne – måste utstå av de extremister som låter sig hetsas av Skånepartiets närradiosändningar och Sverigedemokraternas framgångar.

- Den främlingsfientliga vågen i hela Europa har nu nått Sverige i ett läge när allt för mycket allt för länge har sopats under mattan i stället för att man rensat luften.

Mest läst