Den enkla vägen till företagande

För många är vägen till eget företagande skrämmande. Det kanske verkar allt för snårigt, byråkratiskt eller att för många hinder står i vägen för att man lyckas uppnå sina drömmar. Petra Forssell, som själv är erfaren företagare, arbetar för att kunna ge andra den knuff som behövs för att komma igång – och att börja i rätt ände.

ANNONS
|

– Det många inte förstår är att de flestanystartadeföretag måste kunna stå på egna ben rent ekonomiskt från dag ett om man inte har extern finansiering, sparade pengar eller annan möjlighet att betala sina personliga utgifter, berättar Petra Forssell.

Petra jobbar för Nyföretagarcentrum som i över 30 år drivitkurser och workshops för att kunna ge kostnadsfri rådgivning åt nystartadeföretag.


     Petra Forssell, verksamhetsledare och rådgivare på nyföretagarcentrum i Göteborg
Petra Forssell, verksamhetsledare och rådgivare på nyföretagarcentrum i Göteborg

– Det finns ju de som kommer hit och tror att det bara är att gå till banken och låna 2 miljoner utan varken eget kapital eller egentligen en affärsplan att gå vidare med. Så funkar det ju inte så klart. Det svåra med företagande är att bygga upp en kundkrets och lyckas jobba med marknadsföring på ett effektivt sätt.

ANNONS

Det finns en enklare väg

En gång i veckan bjuder nyföretagarcentrum in till träff där man i grupp pratar om idéer, tankar, affärsplaner, budget och allt annat som hör till. Redan i ett tidigt skede börjar man då prata om olika företagsformer, berättar Petra. Hon brukar alltid rekommendera att de som vill starta eget börjar med att testa sina idéer. Att hitta kunder och låta Frilans Finans sköta allt det administrativa som att starta eget annars innebär, innan man går över till att registrera ett eget bolag med F-skattsedel och momsregistrering, kan vara en god idé.

– Vi pratar mycket kring det som kallas för egenanställning. Alltså att man ansluter sig till exempelvis Frilans Finans som har F-skatt och tar över ansvaret att bland annat hantera fakturor, sköta bokföring och ordna med sociala avgifter.

Som egenanställd kan man fortfarande göra precis allt som en företagare gör: Jaga kunder, ha sin egen logga eller få uppdrag av flera olika uppdragsgivare. En av de storaskillnaderna gentemot uppdragsgivaren är däremot att de får fakturan från Frilans Finans, istället fördig.

Många rekommenderar egenanställning

Enligt en Novusundersökning, gjord på uppdrag av Frilans Finans svarar så många som 96% av befintliga användare, att de kan tänka sig att rekommendera Frilans Finans till andra, vilket Petra förstår.

ANNONS

–Det är att börja smått som är grejen, säger hon och fortsätter: De rikaste företagen idag har någon gång startat med bara två-tre personer i ett garage och en idé. Vill du lyckas, se då till att starta där. Prata med andra i din bransch, var ärlig med vad du ska göra och var inte rädd för att någon ska sno dina idéer. Rädsla föder ingen produktivitet, konkurrens leder däremot till bättre branscher.

Så här funkar det:

  1. Anslut dig till Frilans Finans genom att skapa ett konto på hemsidan. Du kommer överens med kunden om ersättning och meddelar att du använder dig av Frilans Finans. Hur mycket av fakturabeloppet som blir din nettolön ser du lätt i Frilans Finans kalkylator.
  2. Skapa fakturan på frilansfinans.se. Fyll i kundens och dina uppgifter samt vad ni kommit överens om. Godkänn anställningsavtalet och de allmänna villkoren. Skicka sedan fakturan för godkännande till Frilans Finans. Efter godkännande skickas fakturan till kunden och ett anställningsförhållande bildas mellan dig och Frilans Finans.
  3. Lönen betalas ut inom 5 bankdagar till ditt bankkonto om inga anmärkningar finns. Klappat och klart! För att läsa mer om hur det går till, besök frilansfinans.se
ANNONS