Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Demonstration mot irakiska utvisningar Landvetter flygplats.

Demonstrationer mot avvisning

Irakier avvisades i morse under stora protester. 16 personer är gripna.

Runt 15 irakier avvisades under protester på Landvetters flygplats vid 8-tiden i dag. Avvisningen har följts av ett hundratal demonstranter under natten, från förvaret till flygplatsen.

Demonstranterna blockerade in- och utfarterna till förvaret, bland annat med hjälp av fordon som vissa ska ha satt sig fast vid med buntband. När polisen kallade på bärgningsbilar runt 00.30 kedjade ett par demonstranter fast sig i bärgningsbilarnas hjul. Polisen uppmanade då demonstranterna att flytta på sig men de låg kvar. Då påbörjades en massiv polisinsats med att forsla bort de protesterade till väntande turistbussar som var beställd av polisen. Demonstranterna bussades sedan till Frölunda och till Munkebäck. 16 personer är gripna misstänkta för ohörsamhet mot ordningsmakten. Ingen ska ha skadats vid händelserna.

Protesterna mot avvisningen av ett 15-tal irakier fortsatte under morgonen på Landvetters flygplats. Mellan 25-30 personer stod i avgångshallen och demonstrerade. Talkörer ropade ingen människa är illegal och försvara rätten till asyl.

- Vi manifesterar mot avvisningen som är fruktansvärd och oacceptabel, säger Kim, en av demonstranterna.

Runt 8-tiden ska planet ha lyft.

Protesterna gäller ett 15-tal irakier som inte har beviljats asyl i Sverige som på onsdagen ska avvisas till Bagdad från Landvetter flygplats. Flera av dem är kristna, en grupp som enligt bland andra UNHCR och Amnesty har en direkt livsfarlig situation i flera av Iraks regioner.

Vid förra utvisningen av irakier för några veckor sedan skedde transporterna genom en poliskommendering som började strax efter midnatt och varade till morgonen. Den gången gick planet från Arlanda.

Mest läst