Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Demonstrationer mot antipiratavtal

Demonstrationer på flera håll i landet och regeringens hemsida brakade ihop efter en överbelastningsattack. Protesterna riktades mot ett internationellt handelsavtal som ska skydda upphovsrätt och varumärken.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Runt om i landet på lördagen hölls protestmöten mot det så kallade Acta-avtalet. Vid lunchtid hade cirka 800 människor slutit upp på Sergels torg i Stockholm. En av dem som talade var Anna Troberg, Piratpartiets partiledare.

-Ett problem är att tullen får möjlighet att söka igenom USB-pinnar och annat för att hitta piratkopierat material. Där kan man ju ha mycket privat information. Vi tycker inte det är rimligt att de ska få gå igenom sådant bara vid misstanke om att någon laddat ner några låtar olagligt, sade Anna Troberg till TT strax före samlingen på Sergels torg.

"Mindre justering"

Farhågan är att avtalet med sina, enligt kritikerna luddiga formuleringar, ska öppna för strängare tillämpning.

-Det står inte att tullen ska söka igenom privatpersoners datorer, men de kan välja att göra det, sade Anna Troberg.

På justitiedepartementets hemsida bemöts invändningar i ett fråga-svar-dokument. Där står att Acta-avtalet inte ändrar någonting när det gäller tullens möjligheter att kontrollera privatpersoners bagage. Man skriver också att avtalet bara kommer att kräva en mindre justering i varumärkeslagen.

Men det var på lördagen bitvis svårt att komma åt den informationen. Regeringens hemsida låg nere från och till. Regeringskansliet ville av säkerhetsskäl inte kommentera problemen.

Cyber Force

Men på Twitter tog Cyber Force, en svensk grupp kopplad till hackarkollektivet Anonymous, på sig attacken.

-Vissa väljer att göra sina demonstrationer på internet också. De har gjort en överbelastningsattack mot regeringens hemsida, så att sajten inte går att nå, säger Anders Nilsson, säkerhetsspecialist på Eurosecure, till TT.

En överbelastningsattack går till så att en hemsida bombarderas av stora mängder anrop på kort tid. Anropen blir så många att den attackerade hemsidan till slut inte klarar av anstormningen av trafik utan brakar ihop.

EU-parlamentet ska ta ställning till Acta-avtalet i sommar. Även den svenska riksdagen ska säga sitt.

TT har sökt regeringens expert på Acta, men utan resultat.