Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Demonstration mot trängselskatt och Västlänken

  När Johnny Magnusson (M) sa att han inte är någon väljarkramare tände Eva Smedberg till. Ilskan omvandlar hon i en demonstration mot trängselskatt och Västlänken. - Det hade kunnat vara vem som helst, men nu gjorde jag det, säger hon.

  Eva Smedberg har fått nog. Hon är trött på politikerna i Göteborg och tycker att de tar beslut över huvudet på folk. Framför allt är det besluten om trängselskatt och tågtunneln Västlänken hon är arg över.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Jag är en helt vanlig människa med helt vanliga värderingar som är jättearg. Eller besviken, säger hon.

  För några dagar sedan bestämde hon att ordna en demonstration och startade en facebooksida för att sprida information om den. Lördagen den 22 november går tåget från Götaplatsen till Gustaf Adolfs torg. Redan nu har 1500 personer klickat i att de tänker komma.

  Varför gör du detta?

  - Helt uppriktigt och ärligt, jag hade inte planerat att jag skulle starta en demonstration. Det hände bara för att jag blev arg. Jag har inte hunnit läsa på en massa frågor.

  Vad var det den utlösande händelsen?

  - Det var faktiskt Johnny Magnussons uttalande i GP om folkomröstningen och om väljarna. Han fick mig att gå i taket.

  Vad vill du uppnå med demonstrationen?

  - Först och främst är jag arg på trängselskatten. Den är orättvis. Jag kan förstå att vi måste vara med och finansiera en del av infrastrukturen men då tycker jag att alla ska vara med. Men utformningen och placeringen av de här kamerorna gör mig helt vansinnig.

  Helst skulle Eva Smedberg vilja att staten bekostade infrastruktursatsningar. Hon kan tänka sig en skattehöjning för att bekosta nödvändiga satsningar.

  - Men jag kan inte alla fakta eller exakt hur man ska lösa det. Det finns proffs som gör det, säger hon.

  Eva Smedberg tycker att stora infrastrukturprojekt måste förankras bättre hos medborgarna. Genom sitt jobb som fotvårdsterapeut träffar hon mycket folk och möter mycket irritation.

  - Det politiska spelet är inte schysst längre. Det ska inte bara vara en handfull personer som bestämmer. Politikerna känner inte vart vindarna blåser, de är för långt bort från oss, tycker hon.

  Har du själv tagit kontakt med politiker?

  - Nja, nej, jag har inte ställt dem mot väggen personligen.

  Hittills är hon själv mest irriterad över trängselskatten. Hon bor själv på Hisingen och känner sig instängd mellan kamerorna.

  - Innan jag fattade att de fotograferade registreringsskylten räckte jag ut tungan när jag körde förbi.

  Men nu ska de ändra på kamerorna i Backa?

  - Men det är fortfarande orättvist. Och det är helt absurt att pengarna ska gå till Västlänken. En seriös göteborgare måste ta sig en funderare om man ska gräva sig igenom stan, att man ska förstöra stan i 10-15 år, till vilken nytta då undrar jag?

  Tanken är väl att den ska förbättra kollektivtrafiken?

  - Jo, men det är för stora risker att gräva i den här leran. Men riktigt förbannad kommer man väl att bli först när de spränger och Hagakyrkan får sättningar. Än så länge är man bara jätterädd.

  Att demonstrationen ska hållas just den 22 november beror på kommunfullmäktigemötet som hålls veckan efter. Där ska frågan om folkomröstningsresultatet komma upp.

  Eva Smedberg är inte medlem i något parti och manifestationen är öppen för alla som vill visa sitt missnöje med politikernas hantering av Västsvenska paketet och folkomröstningen. Planeringen är inte klar ännu, talare är inbjudna men ännu kan inte Eva Smedberg avslöja några namn.

  - Vem som helst hade kunnat starta den här demonstrationen, men nu gjorde jag det. Det är mest för att visa att vi är många som bryr oss om det här, säger hon.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.