Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Demonstration mot "arrogante" Bildt

"Frige Johan och Martin och avsätt den partiska Carl Bildt". Det var budskapet under en demonstration på Gustav Adolfs torg på lördagen.

Ett par hundra personer samlades på torget på lördag eftermiddag för att visa sitt missnöje mot Carl Bildt. Hans arbete för att frige de båda fängslade journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson har till största delen skett under tystnad.

- Det är ju svårt att kontrollera vad han egentligen gör när det handlar om tyst diplomati. Och han är ju definitivt inte opartisk i och med sitt engagemang i Lundin petrolium, säger Fanny Edstam, ordförande för Revolutionär Kommunistisk Ungdom, RKU.

Carl Bildt var tidigare styrelseledamot i oljebolaget Lundin petroleum, som har varit aktivt i den stängda Ogadenprovinsen i Etiopien. Schibbye och Perssons uppdrag handlade om att visa vilka övergrepp som sker i provinsen, bland annat av multinationella oljebolag. Bildt slutade i styrelsen för Lundin petroleum år 2006.

- Men han har ju fortfarande intressen i bolaget och vänner och kontakter som påverkar honom, säger Fanny Edstam.

Liknande demonstrationer mot Carl Bildt ägde också rum i Stockholm, Malmö, Borås och Helsingborg på lördagen.

I Göteborg tog bland andra Daniel Andersson från RKU tag i mikrofonen på den öppna scenen.

- Johan och Martin dömdes i en absurd och rättsvidrig rättegång. Den svenska kapitalismen och vår arroganta utrikesminister står fortfarande i den sketna kakburken. Han säger sig värna om yttrandefriheten men har varit minst sagt tyst i den här frågan.

Många krävde Bildts avgång och ett större engagemang från regeringen.

- Bildt är helt klart olämplig på sin post. Han är ju också en skicklig politiker som har slagit världsrekord i att slippa svara på frågor, sa Katarina Johansson, en av dem som tagit initiativ till demonstrationen.

Mest läst