Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Demonstranterna lämnar inte torget

– Livet börjar återgå till det normala, i alla fall skenbart. Regeringen vill att det ska verka som att det är över nu, men det är svårt att säga om det verkligen är så. Tahrir är fortfarande blockerat av demonstranter, säger svensk-egyptiska Laila Rifaat som bor i centrala Kairo.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Även om demonstranterna på Tahrirtorget är övertygade om att Mubarak måste avgå, börjar många Kairobor tröttna.

– I början tyckte alla att det som hände var positivt och att Mubarak måste avgå. Men i och med att dagarna har fortskridit börjar man märka att det är väldigt splittrat, att folk har olika åsikter. Ganska många vill komma tillbaka till det normala och tycker att det räcker nu, att regeringen har gett efter tillräckligt och att det väl inte spelar någon roll om Mubarak sitter kvar till september, säger Rifaat.


Att försöka leva ett normalt liv samtidigt som en våldsam revolution pågår är inte det lättaste. Dagis och skolor, banker och många affärer har hållits stängda och Rifaat har bunkrat med mat för en längre period. Men långt ifrån alla Kairobor har möjlighet att göra likadant.

– Bland demonstranterna finns det säkert folk som är fattiga och som måste tillbaka till sina liv för att kunna överleva. Många lever från hand till mun här och har inget sparkapital att leva av. Då blir det väldigt knapert om de inte får sin lilla lön så jag förstår inte hur de ska kunna fortsätta hur länge som helst.

Flera banker, butiker och företag höll öppet på söndagen och fler människor syntes ute på gatorna. Men Tahrirtorget är fortfarande fullt av demonstranter som kräver president Mubaraks avgång.

– Regeringen försöker få livet att gå tillbaka till det normala och det har jag inget emot. Folk behöver få pengar och gå till arbetet, men vi måste fortfarande få igenom våra krav. Många tror att regeringen försöker få demonstranterna att lämna torget men det kommer inte att fungera, säger den egyptiske journalisten och bloggaren Wael Abbas till TT i telefon.

– Jag vet inte om ungdomsgrupperna tänker prata med Suleiman, men om de gör det är det för att kräva att Mubarak måste avgå. Det är därför de stannar på Tahrirtorget, demonstranterna tänker fortsätta tills han avgår, säger Abbas apropå att bland andra det Muslimska brödraskapet under söndagen överlagt med vicepresident Omar Suleiman.

En ström av egyptier köade utanför banker på söndagen efter en veckas avbrott i verksamheten på grund av oroligheterna i landet. Bankanställda anlände i bussar till Kairos finansdistrikt och soldater stod vakt i gathörnen bakom sandsäcksbarrikader och uppställda arméfordon.

– Vi måste få någon slags ordning. Människor är ivriga att få lön och kunna ta ut sina pengar. Det har gått nära två veckor och livet står still, sade Metwali Sha'ban, en frivillig köfunktionär utanför en av bankerna till Reuters.

Runt 340 bankfilialer slog upp portarna på söndagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.