Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Demokratin satt ur spel om Hjuviksvägen

  Debatten om Hjuviksvägen visar tydligt att den demokratiska processen är satt ur spel, skriver Theo Papaioannou och Håkan Andersson, Vägvalet.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Vi håller med Åsa Anderfelt, Mats Thelin och Lennart Barlind om att något inte gått rätt till angående utbyggnaden av Hjuviksvägen. Deras debattartiklar visar klart och tydligt att den demokratiska processen är satt ur spel. På senaste sammanträdet i Trafiknämnden väckte Vägvalet frågan om vem som äger vad i denna fråga.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Vilken roll har Trafikverket, kommunstyrelsen, Trafiknämnden, stadsdelsnämnden med flera? Efter lite skruvande konstaterade tjänstemännen att ärendet gått andra vägar utan att passera Trafiknämnden. Trafikverket har klargjort att deras uppgift är att utföra uppdraget och att det är politiken som bestämmer. Stadsdelsnämnden Västra Hisingen har enat uttryckt i sitt remissvar att hänsyn borde tas till Nätverket Hjuviksvägens skrivelse. Kommunstyrelsen har struntat i både stadsdelsnämndens eller nätverkets uttalanden.

  På senaste sammanträdet i kommunfullmäktige röstades Vägvalets motion om det förstärkta folkinitiativet ned, med hänvisning till att medborgardialogen redan fungerar bra och inte behöver kompletteras. Debatt uppstod där övriga partier bland annat pekade på frågan om de nedläggningshotade skolorna i Angered som ett positivt exempel på att medborgarna fått göra sig hörda. Jo, de fick tala, men ingen lyssnade!

  Nu har flera i Torslanda uttryckt att de känner sig överkörda gällande utbyggnaden av Hjuviksvägen och att den demokratiska processen inte fungerar.

  Vägvalet har lämnat två interpellationer som vi nu väntar svar på. Den första handlar om Trafikkontorets inriktning och var gränsen går mellan politiska nämnder och tjänstemannaorganisationen. Den andra ställer frågan om vilka åtgärder kommunen avser att vidta med anledning av Riksrevisionens kritik av det Västsvenska paketet.

  För vi undrar, precis som Åsa Anderfelt och övriga skribenter: När skall politikerna i Göteborg ta sitt ansvar?

  Theo Papaioannou, Vägvalet

  partiledare

  Håkan Andersson, Vägvalet

  partisekreterare