Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Delphine de Vigan | Ingenting kan hindra natten.

Delphine de Vigan | Ingenting kan hindra natten

Delphine de Vigan går på djupet i familjens minne. En omskakande och ömsint biografi över en mamma, skriver Cecilia Nelson.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

roman

roman

Delphine de Vigan

Ingenting kan hindra natten

Översättning: Helén Enqvist

Sekwa

Delphine de Vigans Ingenting kan hindra natten är en svår bok att läsa. Och var i det närmaste outhärdlig att skriva. Det senare är inget antagande från min sida, författaren har ställt dörren till arbetsrummet på vid gavel och läsaren får följa hennes vånda som trasar sönder nattsömnen och gör att hon flera gånger är beredd att ge upp.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Texten som värker fram handlar om modern. Delphine hittar henne några dagar efter att hon tagit sitt liv i den lilla Paris-lägenheten. Händerna är bläckblå och ansiktet har börjat mögla. Hon har i decennier kämpat med psykisk sjukdom, varit tvångsintagen och beroende av droger, lyckats resa sig och i femtioårsåldern läst in gymnasiet och utbildat sig till socialassistent.

När de Vigan bestämmer sig för att ge sin mor Lucile ”en kista av papper” anar hon redan att det kommer att bli en slags fiktion, trots att hon bygger på mängder av intervjuer med släktingar och den dokumentation Lucile lämnade i form av brev, dikter och självbiografiska texter. Därför gör hon heller inte anspråk på en helgjuten historia. Tvärtom nagelfar och ifrågasätter hon sin egen skildring som ibland drar åt det skönlitterära, men oftare består av resonerande, naket ärliga avsnitt.

Luciles smärta, som kastar en slagskugga över Delphines och systerns barndom, vad bottnar den egentligen i? Författaren driver sig genom utmattning och skuldkänslor för att hon lämnar ut närstående, allt för att komma så nära sanningen som möjligt. En sanning som för henne in i det helvetiska; fler självmord bland syskonen i Luciles ursprungsfamilj och en far som utsätter barnen för psykiskt och sexuellt våld.

Ingenting kan hindra natten är en omskakande, ogarderad och ömsint biografi över en mamma som mot sin vilja tvingar sina döttrar att växa upp alldeles för fort.

Bild - 2
Bild - 3
Mest läst