Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Delningsekonomin en viktig jobbskapare

Regeringens utredning om den nya delningsekonomin måste leda till ett teknikneutralt regelverk som möjliggör, inte försvårar, denna ekonomis framväxt. Den kan bli en stark jobbskapare, skriver Jessica Rosencrantz (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Replik

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Dela mera, 17/12

Delningsekonomin möjliggör för innovation, bättre resursutnyttjande, nya företag och fler jobb. Det är glädjande att regeringen erkänner delningsekonomins möjligheter och ett steg i rätt riktning att konsumentminister Per Bolund (MP) tillsätter en utredning för att öka kunskapen. Moderaterna har krävt en sådan utredning sedan i somras eftersom vi ser delningsekonomin som en jobbskapare.

Anledning till oro

Det finns dock anledning till oro när det gäller regeringens inställning i frågan. Tidigare har regeringen beskrivit delningsekonomins framväxt i termer av problem, eftersom den är svårreglerad och skiljer sig från traditionella förhållanden mellan exempelvis arbetsgivare och arbetstagare.

Vi menar tvärtom att delningsekonomin underlättar för människor i vardagen samtidigt som nya jobb växer fram. Per Bolund nämner tyvärr inte jobb med ett enda ord i sin artikel utan fokuserar snarare på de miljömässiga vinsterna, som förvisso är lovvärda, men knappast är de enda fördelarna med delningsekonomins framväxt.

Vilken är egentligen regeringens ambition med den här utredningen? Politiska signaler är viktiga när det handlar om att bereda väg för nya branscher. Tyvärr är det svårt att tyda regeringens signaler i den här frågan. Storbritanniens regering har uttalat att landet ska bli ett Mecka för delningsekonomin. Varför gör inte Sveriges regering samma sak?

Kan bidra till fler jobb

I en tid när integrationsutmaningarna är stora och arbetslösheten i vissa grupper är hög är det viktigare än någonsin med reformer som leder till fler företag, jobb och lägre trösklar in på arbetsmarknaden. Delningsekonomin kan bidra till allt detta. Regeringens utredning måste leda till ett teknikneutralt regelverk som möjliggör, och inte försvårar, för delningsekonomins framväxt. Moderaterna vill bryta det nya utanförskapet och då måste vi låta jobben växa fram överallt.

Jessica Rosencrantz (M)

trafik- och it-politisk talesperson och vice ordförande i riksdagens trafikutskott