Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Delfiner strandade - i Onsala

  Två strimmiga delfiner har hittats strandade på Onsalahalvön söder om Göteborg.Det är första gången på 18 år som den ovanliga arten påträffats i västsvenska vatten.Det är ett mysterium, säger Anders Nilsson, biolog på Göteborgs naturhistoriska museum.

  Det var i lördags som biologen Anders Nilsson blev uppringd av en privatperson i Vässingsö på Onsalahalvön. Det berättar Göteborgs naturhistoriska museum i ett pressmeddelande. Mannen uppgav att han hittat två tumlare, varav den ena fortfarande levde.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - När jag kom dit ut var båda döda och det stod också klart att det inte var några tumlare utan två delfiner, säger Anders Nilsson i pressmeddelandet.

  Strimmiga delfiner, eller Stenella coeruleoalba som arten egentligen heter, är en art som vanligtvis lever i betydligt varmare vatten än våra västsvenska.

  - Man kan börja fundera över vad som gjort att de hamnat här, säger Anders Nilsson.

  Hur delfinerna dog är inte heller klart. Enligt Anders Nilsson såg de ut att vara i gott hull och hade inga nätskador eller propellerskador.

  - Det är ett mysterium.

  De närmaste dagarna kan man se en av delfinerna på Göteborgs Naturhistoriska museum. Sedan kommer de att skickas till Naturhistoriska riksmuseet, som samarbetar med Statens veterinärmedicinska anstalt, för att undersökas närmare.