Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Delade meningar om valfrihet i äldreomsorgen

Kvaliteten i hemtjänsten ökar inte bara för att du får välja vilket företag som ska hjälpa dig. Det hävdade ansvariga kommunalrådet Anna Johansson (S) i budgetdebatten.

Det handlade bland annat om Lov, lagen om valfrihet, när Göteborgs kommunfullmäktige under måndagen diskuterade äldreomsorg. Det är högst osäkert om den rödgröna majoriteten kommer att införa denna av alliansregeringen initierade lag.

Men Maria Rydén (M) framhöll att hon tyckte lagen är fantastiskt bra, bland annat för att den ger många kvinnor möjlighet att starta eget.

Anna Johansson hänvisar till Göteborgsmodellen där de äldre har möjlighet att påverka vad de vill ha hjälp med via hemtjänsten.

- Göteborgsmodellen är faktiskt ett gammalt borgerligt förslag, ursprungligen i Askim. Men det som skiljer Lov från Göteborgsmodellen är att man kan påverka vem som ska utföra tjänsten och då inte bara kommunen, sade Rydén.

- Man kan ju inte välja vem som kommer hem till en, bara vilket företag som ska göra det och det är en helt annan sak. Om det vore så enkelt att höja kvaliteten som att ge företag tillträde till en ny marknad så hade jag sagt ja direkt, sade Anna Johansson.

GP uppmärksammade i dag 91-åriga Anna-Lisa som efter beslut i förvaltningsrätten fick plats på äldreboende i Norra Hisingen.

- Jag känner en 92 år gammal man som var ensam och trött men fick nej på att få ett serviceboende. Jag tycker det är rimligt att människor över 90 år som inte vill eller orkar bo kvar hemma borde få en plats, sade Marianne Bergman (KD).

- Det var ingen klåfingrig politiker som sade nej till Anna-Lisa. Nu har vi fått ett viktigt beslut i ett principfall om trygghetsaspekten, sade Tord Karlsson (S), SDN-ordförande i Norra Hisingen.

Mest läst