Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Delade meningar om läget i skolan

Arga elever och föräldrar har samlat in tusentals namnunderskrifter som en protest mot försämringar. Men ansvariga politiker håller fast vid att kommunens skolor står starka.

Elevpengen ligger 6 000 kronor under genomsnittet i riket och även lärartätheten är lägre än snittet. Det är två argument som föräldrar och elever ofta framfört under den senaste tidens heta skoldebatt.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

På måndagens presskonferens ville ansvariga politiker i nämnden för förskola och grundskola lyfta fram fler siffror för att ge en annan bild av läget. Bland annat att Kungsbacka hamnar på 19:e plats i landet i en jämförelse som Sveriges kommuner och landsting gjort inför 2010.

– Det är den här bilden man får av Kungsbacka genom statistik, säger nämndens ordförande Anders Ekström (M).

Att Kungsbackabor ändå upplever att deras barns skolor blivit allt sämre tror han beror på en allmän trend.

– Kraven på lärare har ökat när det gäller administrativa uppgifter, det finns inte längre lika mycket tid till mötet mellan vuxen och barn. Det är en farlig utveckling.

Både Anders Ekström och nämndens vice ordförande Christian Haneson (FP) medger dock att det finns bekymmer även i den egna kommunen. Skolor i vissa områden har dragits med skulder ända sedan i början av 2000-talet.

– Det är ett problem vi måste lösa. Det är inte rimligt att dagens elever i exempelvis Hålabäcksområdet ska betala tillbaka skulder som uppkom för tio år sedan, säger Anders Ekström.

Första målet är att återställa budgeten till 2009 års nivå. Det troliga är också att resursfördelningsmodellen som infördes i Kungsbacka samma år utvecklas.

– Det kommer att bli nödvändigt att omarbeta modellen. Vi måste fokusera mer på att lyfta elever som inte klarar målen. Är siffrorna inte bättre 2015 har vi misslyckats.

Föräldraföreningarna kräver dock en förändring direkt. På tisdag kväll lämnar de över tusentals namnunderskrifter till kommunens högsta politiker. Kravet är mer pengar till skolan 2012.

Politikerna välkomnar en fortsatt diskussion med föräldrarepresentanterna Men i stället för att prata om brister i skolan vill de tala om mål som ska uppnås.

– Vi vill komma ifrån pajkastningen och komma vidare, säger Christian Haneson.

Nämndens andre vice ordförande Maj-Britt Rane-Andersson (S) valde att inte delta i presskonferensen.

– Jag tycker inte att man ska ha en presskonferens där man säger vad journalister ska skriva. Det är bättre att ni lyssnar på föräldrar och lärare.