Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Några traditionella ettor, tvåor eller treor är det inte fråga om.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Dela badrum med din granne

Ett boende i kubik – med erfarenheter från rymden. Nästa höst är det inflyttning i ett husprojekt som ska pågå i tio år.

HSB Living Lab är det formella, föga svenskklingande namnet på modul-boende med 35 högst annorlunda hyresrätter på Chalmersområdet i Göteborg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Trots influenser från rymden rör det sig inte om någon science fiction-betonad satsning långt in i framtiden.

Snarare tvärtom.

Byggstart sker i februari nästa år (om kommunen beviljar bygglov i tid) och Inflyttningen äger rum nästa höst.

- Vi skapar en helt unik plats där vi i praktiken kan testa framtidens hållbara boende när det gäller material, teknik, ja allt. I dag finns inget sådant och hela branschen kommer att ha glädje av projektet, säger Sanna Edling, projektledare på HSB.

Ett föränderligt hus

I vanliga fall lämnar HSB, precis som alla andra byggherrar, över ansvaret för ett nybyggt hus till en nybildad bostadsrättsförening.

- Det här huset kommer inte att vara klart vid inflyttningen. Det ska förändras över tid i tio år utifrån de erfarenheter som hyresgästerna kommer att bidra med, säger Edling.

Med andra ord det som populärt kallas interaktivitet.

- Vi har stora förväntningar på de 50-60 personer som flyttar in här. Men det handlar inte om att de ska övervakas eller så. Vi är noga med att ta hänsyn till den personliga integriteten.

Vem ska bo i det nya bostadskomplexet?

- I första hand studerande på Chalmers, gästforskare och doktorander och i förekommande fall deras familjer, säger Sanna Edling.

Hon betonar att man inte vill ha en homogen grupp boende.

- Vi ska en blandning olika kön, ursprung och ålder, singlar, sambor och familjer.

Max sex års boende

Även om projektet ska pågå i tio år är det inte meningen att samma hyresgäster ska bo i lägenheterna hela tiden.

- Det är Chalmers studentbostäders kriterier som gäller, alltså maximalt sex år.

Några traditionella ettor, tvåor eller treor är det inte fråga om.

- Nej, vi har boende för hushåll med en person, två personer eller familjer. De minsta lägenheterna kommer att dela vardagsrum, kök och badrum.

Lägenheterna mäts inte i kvadratmeter utan i kubikmeter.

- Takhöjden blir 3,6 meter. Vi vill flytta fokus från golvyta till rymd. I framtiden kommer vi sannolikt att bo i mindre lägenheter. Då gäller det att använda hela volymen, säger Sanna Edling.

Samarbetar med Nasa

Apropå rymd så följer Nasa, den nordamerikanska federala rymdmyndigheten, med spänning arbetet i HSB Living lab.

Larry Toups har jobbat för rymdorganisationen i 20 år och är förbindelseman i ett pågående samarbete mellan Chalmers och Nasa.

På fredagen redogjorde han för de kunskaper från rymdstationen ISS, som cirklat i rymden sedan 1998 och varit bemannad sedan 2000, som går att applicera på Living lab-projektet.

- Våra erfarenheter från ISS betyder mycket för det framtida hållbara boendet på jorden, säger Larry Toups och fortsätter:

- Ingen kommer förstås att leva i tyngdlöshet i Living Lab eller någon annanstans på jorden. Men vi kan bidra med mycket om hur man tillvaratar bristresurser som vatten, hur man bäst utnyttjar volym i stället för golvyta och hur man äter, sover, umgås och sköter sin hygien.

FAKTA

I projektet HSB Living Lab ingår förutom HSB bland andra Peab, Göteborg Energi, Chalmersfastigheter, Chalmers studentbostäder, Johanneberg Science Park, Electrolux och arkitektkontoret Tengbom.

Ps. HSB:s reklamfilm om projektet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.