Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Debatts programledare i blåsväder

Belinda Olsson, programledare för SVT Debatt, kritiseras efter en krönika i Aftonbladet. – Hon bekräftar en nidbild som i dag annars främst sprids av Sverigedemokraterna, säger Thaher Pelaseyed, ordförande för Vänsterpartiet i Göteborg.

– Det säger rätt mycket om debatten om jag blir kallad Sverigedemokrat, kontrar programledaren Belinda Olsson när hon får höra kritiken.

– Det kan gå väldigt snett om bara vi journalister får bestämma vad som är god ton. Jag tillhör dem som anser att allt ska upp på bordet. Även folk med inte rumsrena åsikter ska få vara med och debattera.

Belinda Olsson är för många tv-tittare mest känd i rollen som programledare för SVT Debatt. På torsdagen publicerade hon en krönika i Aftonbladet om att ”svenska journalister tycker det är jobbigt med islam.” Journalistkåren är kollektivt livrädda för att ”trampa snett” och bli ”rasister på kuppen” anser hon. Därför väljer majoriteten att stå tysta.

Krönikan har väckt upprörda känslor i sociala medier.

Inti Chavez Perez, försteredaktör på SVT Debatt, skriver inte utan ironi i sin blogg att Belinda Olsson ”vågar säga vad du och jag tycker men inte vågar säga. För vi sitter ju på höga hästar. Är rädda att säga fel och ’bli rasister på kuppen’”.

På SVT i Göteborg saknar majoriteten journalister utländskt påbrå, noterar han. Det i sig kan vara ett problem för den mediala samhällsbevakningen.

Eric Rosén, chef för Nyheter24, skriver att Belinda Olsson är okunnig, har fel och upprepar samma klassiska myt som många andra okunniga gjort i många år. ”Nästan som besatta har vi diskuterat, analyserat, vänt ut och in på och tagit grepp om islamistisk terrorism och religiös fundamentalisms värsta uttryck – sedan 9/11 har det varit totalt dominant, de konfliktytorna och motsättningarna är de som beskrivits flitigast av allt. Men tydligen vågar vi inte, enligt Olsson.”

Frågan har också lyfts om det är förenligt med public serviceuppdraget att vara programledare för SVT Debatt och samtidigt skriva opinionsdrivande krönikor.

Helga Baagøe, kommunikationsdirektör på SVT, tycker att Belinda Olssons krönika är ”jätteintressant” och att hon är i sin fulla rätt att debattera de här frågorna även utanför tv-huset:

Hon tar inte ställning för något politiskt parti, myndighet eller något företag vilket är det som kunde gjort krönikan oförenlig med public serviceuppdraget, anser Baagøe.

Thaher Pelaseyed, ordförande för Vänsterpartiet i Göteborg, håller inte med:

– Det är väldigt olyckligt när en programledare i public service, känd för så många tittare, intar den hållning Belinda Olsson nu gör. Det skadar både hennes och SVT Debatts trovärdighet.

Belinda Olsson har fel i sitt resonemang om journalistkårens ”beröringsskräck”, anser han, eftersom samhällsdebatten om islam och muslimer pågått under hela 2000-talet.

– Det är en nidbild att vi inte diskuterar invandrare som problem. Med sin krönika bekräftar Belinda Olsson den.

Belinda Olssons avsikt med krönikan var att peka på en rädsla hon upplever förekommer hos många journalister.

– Ta till exempel efter Uppdrag gransknings moskéjobb. Då var det inte många feministiska debattörer som yttrade sig. De kanske var rädda att trampa någon på tårna, eller för att inte vara lika insatta som muslimska feminister.

Bild - 1
Mest läst