Vi vill skapa ett samhällsbygge som gör skillnad

På första maj har arbetarrörelsen i över 100 år samlats kring arbetets villkor, jämlika rättigheter och internationell solidaritet. Det kanske för vissa upplevs som lite föråldrade frågor, men än finns mycket att göra. Nu investerar vi de ekonomiska överskotten i ett gemensamt samhällsbygge, skriver Anna Johansson (S) och Tobias Baudin, Kommunal.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Efter terrordådet i Stockholm är vi många som uppmanat till att aldrig låta rädslan segra. Som företrädare för den svenska arbetarrörelsen tar vi människors oro på allvar samtidigt som vi målmedvetet arbetar för ökad trygghet. Vårt arbete för jämlikhet och trygghet kräver handlingskraft och högt satta ambitioner. Passivitet och nedskärningar kommer aldrig att lösa de problem vi står inför

Från att under 8 år ha haft en borgerlig regering som ensidigt gynnat de som har de bästa förutsättningarna styrs Sverige i dag av en regering som investerar i ett gemensamt samhällsbygge, som skapar förutsättningar för att alla får vara en del av en positiv framtid. Samhällsbygge är precis det vi gör – bokstavligen. Bostadsbyggandet ökar i hela landet. Här i Göteborg byggs det mer än vad det gjort på 40 år.

ANNONS

Investerar i det gemensamma

De ekonomiska överskotten används nu för att investera i det gemensamma; en sjukvård som finns där när du behöver den, en pension som går att leva på och för en skola där barn unga får de verktyg de behöver för att ta sig dit de vill i livet. Ett samhällsbygge som gör skillnad. För det är inte enbart insatser som ökad polisiär närvaro som skapar trygghet i vardagen. Det är lika väl vetskapen om att ha en lön att kunna betala hyra med och sätta mat på bordet och en anställning där du som anställd inte behöver undra om du ska få jobba imorgon.

I dag är det första maj, arbetarrörelsens högtidsdag. På första maj har arbetarrörelsen i över 100 år samlats kring arbetets villkor, jämlika rättigheter och internationell solidaritet. Just tillbakablickande och den tunga historian kanske är anledningen till att många höjer på ögonbrynen, och tycker att det hela är lite föråldrat. Men än finns mycket att göra.

Schysta arbetsvillkor

I vårt dagliga arbete träffar vi alldeles för många som vittnar om undermåliga anställningsvillkor och löner långt under kollektivavtalens standard. Taxiförare som kan tjäna 27 kronor i timmen – en lön som långt ifrån går att leva på. Undersköterskor som arbetar ofrivillig deltid för en tillhörande deltidslön som enbart räcker till garantipension. En daglig kamp för att få ha rätt till arbetskläder, rätt till heltid och rätt till schysta villkor.

ANNONS

Frågor om arbetets villkor springer ur historien men är minst lika aktuella idag som någonsin förut. Vi vill att anställningsvillkor långt under svensk standard skrivs in i historieböckerna – för gott. Ett gediget arbete ligger framför oss, men vi arbetar hela tiden för att komma ett steg närmare en arbetsmarknad med bara schysta villkor.

Visa vägen framåt

Politikens roll är inte att agera verklighetens spegel. Det är att i en tid av otrygghet visa vägen framåt och leverera lösningar på komplexa problem som gör att människor blir övertygade om att det finns anledning att känna framtidstro.

Människors agerande under attentatet i Stockholm tyder på att det även finns en nationell känsla av solidaritet och medmänsklighet som är långt starkare än hatets krafter. En enad vision om ett jämlikt Sverige med framtidstro måste få agera kompass och samla våra gemensamma krafter när vi hanterar de utmaningar som ligger framför oss. Den enade arbetarrörelsen må ha rötter i historien men tron på internationell solidaritet och jämlika rättigheter kommer aldrig att bli omodernt.

Anna Johansson (S)

infrastrukturminister

Tobias Baudin

förbundsordförande Kommunal

ANNONS