Vi vill få fisk på kroken även i framtiden

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Till de mer bisarra inslagen i EU:s fiskepolitik hör utkasten av stora mängder död fisk. Därutöver stödköper vi tusentals ton matfisk som bränns istället för att hamna på matbordet. Detta enbart för att hålla priserna uppe. Trots en stor överkapacitet i den europeiska fiskeflottan går hundratals miljoner varje år i subventioner till industrin, vilket hindrar en anpassning till ett mer uthålligt fiske. Resultatet av fiskepolitiken är förödande för yrkesfiskarnas framtid.

Europas fiskbestånd har minskat under en lång tid och uppgår idag till ungefär tio procent av efterkrigstidens nivåer. EU-kommissionen uppskattar att 88 procent av Europas fiskbestånd överfiskas och fiskekommissionär Maria Danamaki har varnat för att upp till 90 procent av bestånden kan kollapsa inom ett decennium om det inte blir en radikal kursändring av fiskepolitiken.

ANNONS

För en tid sedan antog Europaparlamentet en radikal och kraftfull reform av fiskepolitiken. Parlamentet krävde bland annat hållbara fiskekvoter och ett stopp på utkasten.

Men EU:s fiskeministrar har tyvärr intagit en bakåtsträvande position. De vill bevara EU:s fiskepolitik i stort sett som den är, trots att alla vet att resultatet blivit en ekonomisk och ekologisk katastrof. Sverige och ett antal länder i norr har tryckt på för en mer balanserad position, men de stora fiskenationerna i södra Europa håller emot. Nu väntar tuffa slutförhandlingar mellan parlamentet och ministerrådet.

Förbjud utkast av fisk

För att den kommande reformen ska kunna säkra ett hållbart fiske är fyra punkter särskilt angelägna.

1. Fiskekvoter ska baseras på vetenskapliga råd som säkrar långsiktigt hållbara bestånd som inte överfiskas.

2. Det ska vara förbjudet att kasta fisk överbord. Fiskare ska ta i land allt som de fiskar och all fångst ska räknas av mot länders kvoter. Krav på mer selektiva och skonsammare redskap måste också införas.

3. Skattebetalare ska inte subventionera att EU:s fiskeflotta dammsuger haven på fisk och ska inte heller betala för EU:s stödköp av fisk för att upprätthålla högre prisnivåer.

4. Reformen måste genomföras så att det går att säkerställa att fisket lever upp till de krav som ställs. Det är exempelvis svårt att kontrollera hur mycket fisk som kastas överbord, särskilt om man inte har ett totalt utkastförbud.

ANNONS

Viktigt möte

Det väsentliga nu är att vi alla gör vad vi kan i riksdagen, regeringen och Europaparlamentet för att få till en verklig förändring av fiskepolitiken. Ett led i detta arbete är att vi i dag möter representanter för Yrkesfiskarna, Baltic 2020 och Havs- och vattenmyndigheten för att diskutera hur vi bäst kan påverka beslutet i EU och få en förändring i hamn.

Det här är ett historiskt tillfälle att lägga grunden för ett långsiktigt hållbart fiske. Om Sverige lyckas kan vi få fisk på kroken även i framtiden.

Lars Hjälmered (M)

riksdagsledamot från Göteborg, miljö- och klimatpolitiskt ansvarig

Christofer Fjellner (M)

Europaparlamentariker, ledamot av utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet

ANNONS