Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Att planera nya bostäder handlar inte bara om markens hållbarhet utan också om det mänskliga samspelet mellan grannar, skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Vi välkomnar nya grannar

Vi vill bidra till ett välkomnande och inkluderande grannskap. Men kommunen räknar inte in den resurs vårt nätverk utgör. Vi är beredda att välkomna nya grannar nu! När är kommunen beredd att bygga bostäder i vårt område? skriver nätverket Johanneberg Welcome.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I Göteborgs kommuns planer finns två utpekade tomter för temporära bostäder som ligger mitt i vårt område (Lilla Glasmästaregatan och Fridkullagatan). Dessa planer var anledningen till att vårt engagemang i nätverket Johanneberg Welcome väcktes. Att bygga lägenheter här i vårt grannskap tycker vi är bra. Vi i nätverket har träffats regelbundet sedan april, i Johannebergsskolans bamba, och planerat aktiviteter för att främja en god grannskapsanda mellan nya och gamla grannar. Det tror vi skapar en god grund för att kunna välkomna nyinflyttade grannar på ett bra sätt. Vi har ordnat två picnic-träffar och två mycket välbesökta och uppskattade loppisar i Buråsparken. Vi har också börjat förbereda för en lokal variant av flyktingguide, med möjlighet till kontakt mellan nyanlända och redan boende i området.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Positiv kraft att räkna med

Vi är en positiv kraft att räkna med! Det perspektivet saknar vi i artikeln ”Prestigeprojektet har gett noll bostäder” som publicerades i GP 16/10. Vi uppfattar inte att kommunen räknar in den resurs som vårt nätverk utgör. I artikeln framgår att bygglov ännu inte är sökt för dessa två platser. Hur kommer det sig att den resurs som vi boende står för inte efterfrågas och tas tillvara?

Att planera nya bostäder handlar inte bara om markens hållbarhet utan också om det mänskliga samspelet mellan grannar. Att kommunen borde ha gjort mycket annorlunda i planeringen av de temporära bostäderna framgår inte minst av artikeln i söndagens GP. Enligt denna kan 57 bostäder stå klara i Askim sommaren 2017, men i övrigt verkar det dröja länge innan fler tomter bebyggs. Den information som ansvariga direktörer lämnade på mötet i mars var att det skulle vara möjligt med inflyttning i början av hösten 2016. Vi började redan före informationsmötet i mars att förbereda oss för att välkomna nya grannar. Nu vill vi veta när de två platserna i Centrum kan bebyggas. Vi är beredda att välkomna nya grannar nu!

Inga-Lisa Adler, Eva Andersson, Rickard Andersson, Ingrid Atlestam, David Fahl, Marcus Fenn, Tony Haddou, Anna Hultin, Anna Jonasson, Kenneth Lind, Irma Lindström Kjellberg, Karin Kåberger, Åsa Lorentzi, Eva Nylén, Bosse Parbring, Narges Pezeshkian, Ida Rosell, Ann-Marie Skarrie, Malin Svensson, Chatarina Söderholm, Anna Söderling, Eva Tubring, Carina Örgård

boende i Johanneberg och medlemmar i nätverket Johanneberg Welcome