Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sp651765 (kopia)
Feltänkt. Vi tror på en skola som skall vara lika för alla, ge alla samma möjligheter och lära ut normkritiskt tänkande till alla, skriver debattörena.

Vi protesterar mot aggressiv feminism på skolschemat

Västra Hisingen tänker införa feministiskt självförsvar i grundskolan. Endast flickor får delta medan pojkarna ska få utbildning i normkritik och hur man beter sig mot flickor. Beslutet andas symbolpolitik och bidrar knappast till en mer jämställd skola, skriver bland andra Pontus Båth (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Trots hård kritik från Alliansen i stadsdelen Västra Hisingen inför nu den styrande majoriteten (Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt Initiativ) kurser i feministiskt självförsvar.

Kursen riktar sig till flickor i senare delen av den kommunala obligatoriska grundskolan (årskurs 8/9). Kursen innehåller dels rena självförsvarsövningar men skall även enligt uppgift innehålla en del teori. Kursen är inte tillgänglig för pojkar i motsvarande ålder, utan dessa erbjuds i stället en utbildning från Machofabriken om normkritik och hur man beter sig mot flickor.

Många frågetecken

Det finns många frågetecken avseende detta upplägg. Flickor utbildas i feministiskt självförsvar, en kampsportsliknande försvarsteknik. Varför inte välja avvärjande teknik i stället för slagteknik?

Dessutom får pojkarna inte möjlighet till motsvarande utbildning, och detta i en skola som skall vara jämlik och lika för alla. Särskilt skall detta beaktas mot det faktum att även pojkar utsätts för våldsbrott, vilket inte skall glömmas bort.

Majoriteten verkar tro att utbildning i feministiskt självförsvar gynnar solidaritet och jämlikhet, trots att man utestänger alla pojkar från att lära sig självförsvar. Det här ser ut som ett beställningsprojekt från Feministiskt initiativ och Ung vänster, vilket skulle förklara varför pojkar inte får delta i självförsvarskurserna. Uppdraget tycks inte handla om att göra samhället säkrare för alla utan enbart vara ett sätt att införa symbolpolitik.

Vi ifrågasätter hur majoriteten har tänkt när man i en skola som skall vara jämlik, öppen för alla och dessutom obligatorisk inför en kurs som enbart framställer en bild av att pojkar slår flickor och att pojkar inte behöver lära sig att försvara sig utan att pojkar skall lära sig att tänka normkritiskt men inte flickor.

Vi tror på en skola som skall vara lika för alla, ge alla samma möjligheter och lära ut normkritiskt tänkande till alla!

Pontus Båth (M)

ordförande Torslanda Moderaterna

Rickard Eriksson (M)

ledamot SDN Västra Hisingen

Lena Ferm (M)

ledamot SDN Västra Hisingen

Mest läst