Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Vi måste stå upp för en reglerad migration

Beskedet från regeringen om de ensamkommande göder skuggsamhällena. Dessutom premieras de som dröjt sig kvar illegalt, ljugit om sin ålder samt saknar skyddsskäl, skriver Hampus Magnusson (M) och Johan Abrahamsson (M).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I måndags kom ett besked från den rödgröna regeringen som totalt frångår nuvarande regelverk kring migrationen. Beslutet innebär att alla de som var – eller ljög om att de var – under 18 år när de kom till Sverige 2015, men har väntat på asylbesked i över 15 månader, ska få stanna. Trots att de fått avslag på sin asylansökan och saknar skyddsskäl.

Det innebär att de som dröjt sig kvar illegalt, ljugit om sin ålder samt saknar skyddsskäl premieras, medan de som följt lagen och lämnat Sverige blir de stora förlorarna. Kravet för att stanna är att de ska studera eller har studerat och har för avsikt att fortsätta studera på gymnasial nivå.

Kommunerna får ta smällen

Några kalkyler för kostnader eller hur många detta förslag skulle omfatta har regeringen inte kunnat lämna några svar på. Vi ser en stor risk för att regeringen ännu en gång skjuter över stora kostnader på oss i kommunerna.

På fem år beräknas migrationsverket lämna över 60 000 ärenden om utvisning till polisen. Signalen till asylsökande som fått avslag och inte har skyddsskäl i Sverige, blir tyvärr nu; göm er och bilda opinion från vänster så får ni förmodligen stanna.

Göder skuggsamhällen

Detta göder och uppmuntrar det skuggsamhälle som vi redan idag sett växa fram i Sverige med kriminalitet, utsatthet och social misär som följd. Så här kan det inte få fortsätta. Sveriges migrationspolitik kan inte bygga på politisk utpressning från Miljöpartiet och Vänstern.

Vi måste stå upp för att gällande ordning där ett ja är ett ja och ett nej är ett nej också gäller. Om inte så riskerar vi att åter hamna i en situation liknande den 2015 där vår ordning för en reglerad migration riskerar att helt kollapsa. Sverige behöver en långsiktigt hållbar migrationspolitik.

Hampus Magnusson (M)

oppositionsråd Göteborg

Johan Abrahamsson (M)

kommunstyrelsens ordförande, Mariestad

Mest läst