Vi behöver en komplett och tillgänglig vård för unga vuxna som blir kroniskt eller långvarigt sjuka, skriver Lina Dahlin.
Vi behöver en komplett och tillgänglig vård för unga vuxna som blir kroniskt eller långvarigt sjuka, skriver Lina Dahlin.

Vi måste se hela människan

Att drabbas av en kronisk sjukdom, till exempel IBD, påverkar inte bara magen, det påverkar hela människan och innebär en stor stress som ofta leder till psykisk ohälsa. Det behövs en medvetenhet om detta i sjukvården men också i samhället, skriver Lina Dahlin.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

Inför höstens riksdagsval är sjukvården lyft som en av de viktigaste frågorna. Den 19 maj är det World IBD (Inflamamtory Bowel Disease) Day och nationella mag-tarmdagen. Kampanjen #helajag av Stolta magar syftar till att uppmärksamma psykisk ohälsa i samband med mag-tarmbesvär hos unga. Själv fick jag både depression och ångest till följd av de besvär min inflammatoriska tarmsjukdom orsakat, och jag är tyvärr inte ensam.

En inflammatorisk tarmsjukdom är så mycket mer än ont i magen. Det är trötthet och jobbiga toalettbesök. Det är läkarbesök och telefonköer. Det är provtagningar, mediciner och biverkningar. Bara att drabbas av kronisk sjukdom innebär en stor stress och mental omställning, en ny vardag och kanske en ny relation till din kropp och oro för framtiden.

ANNONS

Stor press

Som ung vuxen kanske du precis flyttat hemifrån och har ett hem att ta hand om. Många studerar och är beroende av studieresultaten för fortsatt inkomst och boende. Lägg då till de krav som finns både i samhället och de du har på dig själv så har du en säker väg mot psykisk ohälsa.

Jag är övertygad om att psykisk ohälsa som följdsjukdom kan minska om de drabbade får verktyg att hantera sjukdomen. Om samhället tillåter oss att vara sjuka. Om tecken på psykisk ohälsa fångas upp och tas på allvar.

Vi behöver en komplett och tillgänglig vård för unga vuxna som blir kroniskt eller långvarigt sjuka. Vi behöver kontinuitet och ett flerprofessionellt team att vända oss till. Vården behöver vara sammanhängande och koordinerad. ”Hur påverkas du?” borde vara en lika självklar fråga som ”Hur ser dina toalettbesök ut?”.

Det behövs en medvetenhet och kunskap, både i vården men också i samhället, om hur sjukdomar påverkar hela människan. Det är min tarm som är sjuk, men #helajag påverkas.

Lina Dahlin

medlem i Stolta magar

ANNONS