Monica Selin (KD), ordförande i Psykiatriberedningen Västra Götalandsregionen
Monica Selin (KD), ordförande i Psykiatriberedningen Västra Götalandsregionen

Vi har inte slagit oss till ro med psykiatrin

GP:s krönikör Emmy Raspers påstående om att vi nöjer oss med att prata är inte bara vilseledande, det bidrar också till att sprida onödig oro och en överdrivet negativ bild av psykiatrin. Det är olyckligt, skriver Monica Selin (KD), ordförande i regionens Psykiatriberedning.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

    <strong>Monica Selin</strong> (KD)
    <br> ordförande i Psykiatriberedningen Västra Götalandsregionen
   </br>
Monica Selin (KD)
ordförande i Psykiatriberedningen Västra Götalandsregionen

I en krönika i GP anklagar Emmy Rasper politiker i allmänhet och mig i synnerhet för att inte göra tillräckligt för att förbättra psykiatrin. ”Det räcker inte att prata om psykisk ohälsa”, konstaterar hon med hänvisning till en kampanj som syftar till att förebygga självmord. Det har hon naturligtvis helt rätt i.

Berörande insats

Kampanjen Steg för livet riktar sig till allmänheten för att stötta människor i mötet med personer som mår dåligt. Inte för att de ska göra sjukvårdens jobb, utan för att de ska ges mod att ta kontakt och våga fråga om självmord. Personerna som arbetat med filmen har gjort stora ideella insatser. I filmen medverkar modiga individer som valt att kliva fram och berätta om sin psykiska ohälsa och självmordsförsök. Dessa personer fick genom premiärvisningen av filmen möjlighet att under trevliga och värdiga former visa upp sin insats för vänner och anhöriga. Jag beklagar att Emmy Rasper fann det störande. Jag fann det berörande.

ANNONS

Dock är kampanjen en mycket liten del av vad Västra Götalandsregionen gör för att utveckla och öka tillgängligheten till vården för personer som lider av psykisk ohälsa. Sedan 2015 har vi successivt höjt ramen för anslag till psykiatrin med en kvarts miljard kronor. Pengar som går till flera nya enheter som är specialiserade för olika patientgrupper. Pengar som avsatts för att öka tillgängligheten till neuropsykiatrisk utredning och behandling, förstärka vården för självskadepatienter och patienter som lider av posttraumatiskt stressyndrom, bland annat.

Nöjer oss inte med att prata

En kvarts miljard är 250 miljoner kronor mer än ingenting. Påståendet om att vi nöjer oss med att prata är inte bara vilseledande, det bidrar också till att sprida onödig oro och en överdrivet negativ bild av psykiatrin. Det är olyckligt. För trots att vi fortfarande har problem med tillgänglighet och personal så är den psykiatriska vården bemannad av många mycket kompetenta och engagerade medarbetare som gör enorma insatser för invånare som lider av psykisk ohälsa.

Psykiatrin har historiskt haft mycket svårt att hävda sig gentemot den somatiska vården. Tyvärr. Men i dag utgör psykiatrin ett prioriterat område för Grönblå samverkan i Västra Götalandsregionen. Dock tar det tid att både utbilda personal och att utveckla verksamheten. Vi är inte nöjda. Vi har inte slagit oss till ro. Vi satsar på utbildning, kompetensutveckling och på verksamhetsutveckling med mer subspecialisering för en bättre vård. Men det finns ingen quick fix. I stället krävs tålmodigt, hårt och långsiktigt arbete. Och det pågår för fullt.

ANNONS

Monica Selin (KD)

ordförande i Psykiatriberedningen Västra Götalandsregionen

ANNONS