Juno Blom (L), riksdagsledamot och Helene Odenjung (L), kommunalråd Göteborg och vice partiordförande Liberalerna.
Juno Blom (L), riksdagsledamot och Helene Odenjung (L), kommunalråd Göteborg och vice partiordförande Liberalerna.

Vi får aldrig backa i kampen mot hedersförtrycket!

Kartläggningen av hedersförtrycket som genomförts i Stockholm, Göteborg och Malmö bekräftar den bild som vi känt till under en lång tid. Den är ingen väckarklocka, den är bara en påminnelse om att barn och unga lever i en fruktansvärd ofrihet och utsatthet och att den ökar, skriver Juno Blom (L) och Helene Odenjung (L).

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS

Hon blev kär i en kille, vilket slutade med att pappan låste in henne hemma under sju månaders tid. Hela familjen var med på det och bara förhöll sig till det. Hon beskrev att hon blev utsatt för verbalt våld dagligen, men också jättejättegrovt fysiskt våld. Hon drevs till att försöka avsluta sitt liv. Mamman sa: Snälla, kan du inte gifta dig med den här kusinen som pappa vill, för då kommer det här ta slut, vilket hon gjorde. Då får hon helt plötsligt gå ut igen, för då har man fått bukt med det här ryktet om att hon har haft en pojkvän. Det här har fått fruktansvärda konsekvenser för henne. Det kommer finnas med henne för alltid.

ANNONS

Det är en ofrihet som vi andra inte kan föreställa oss finns i Sverige men som många tusen ungdomar och barn lever i varje dag.

Det här är ett av alla de citat som i dagarna presenterades i kartläggningen Det hedersrelaterade våldets och förtryckets uttryck och samhällets utmaningar. Kartläggningen bygger på ett tvåårigt samarbete mellan Göteborg, Stockholm och Malmö där Liberalerna i Göteborg var de som tog initiativet med en motion för tre år sedan.

Denna beskrivning likväl som alla de andra verklighetsnära berättelserna som lyfts i kartläggningen vittnar om barn och unga i vår närhet som lever i en fruktansvärd utsatthet och ofrihet. Det är en ofrihet som vi andra inte kan föreställa oss finns i Sverige men som många tusen ungdomar och barn lever i varje dag.

Unga killar ifrågasätter svensk lag

Rapporten visar även att oroväckande många unga killar som lever i en hederskontext är utsatta, men också att de ifrågasätter homosexualitet, jämställdhet och lagstiftningen kring könsstympning, aga, äktenskapstvång och abort. Kartläggningen pekar vidare på att det bland de utsatta finns en låg tilltro till myndigheter. Flera uppger att de har dåliga erfarenheter av att vända sig till utomstående för råd och stöd.

Det ger en tydlig signal om vilka utmaningar vi har framför oss.

Kartläggningens resultat kommer dessvärre inte som någon nyhet. För oss som engagerat oss mot hedersrelaterat våld och förtryck politiskt som i det civila yrkeslivet bekräftar kartläggningen den bild som vi känt till länge och som är anledningen till att vi som liberaler engagerar oss i hedersfrågan och har gjort det länge.

ANNONS

Det kan aldrig vara rasism att kräva barn och ungas rätt till ett liv i frihet utan tvång, förtryck och våld. Oavsett om det är i hederns namn eller av andra anledningar.

Frågan om hedersrelaterat våld och förtryck har sedan morden på Pela och Fadime blivit mer och mer aktuell. Men den har omgärdats av reaktioner som skapat beröringsskräck hos både politiker och forskare som båda har förnekat och relativiserat hedersvåldet av rädsla för att bli kallade rasist.

Men det kan aldrig vara rasism att kräva barn och ungas rätt till ett liv i frihet utan tvång, förtryck och våld. Oavsett om det är i hederns namn eller av andra anledningar.

Samhället måste ställa om

När det gäller de yrkesverksammas hantering framkommer det att det finns stora brister i rutiner vad gäller anmälningsplikt, placeringar, långsiktighet i placeringar, hantering av syskon, bemötande av föräldrar vars barn är omhändertagna och att det finns svårigheter med samverkan.

Vi måste beakta att det rör sig om barn och unga som växer upp i ett land där det finns lagar och rättigheter som ska skydda dem, men där rättigheterna aldrig blir en del av deras liv. Det är oacceptabelt att våra svenska myndigheter inte kan säkerställa barn och ungas rättigheter.

Liberalerna föreslår att brott med hedersmotiv ska medföra hårdare straff, att myndigheter ska kunna utfärda reseförbud så att man stoppar föräldrar som planerar att gifta bort sina barn i hemlandet, att det byggs fler skyddade boenden för ungdomar som är i riskzonen för att utsättas för övergrepp från sin familj, att vi ska ta fram en nationell strategi mot våld mot barn med tydlig inriktning på hedersrelaterat våld och förtryck och satsning på forskning för att dels dra lärdom av det som har gjorts likväl som fokus på den metodutveckling som krävs för att utsatta barn och unga ska få den hjälp de har rätt till och behov av.

ANNONS

Vårt uppdrag är ta utgångspunkt i hur barnet påverkas när vårdnadshavare eller andra inom familje- och släktkollektivet bryter mot lagen.

Vi som politiker måste ha fokus på den maktobalans och de intressemotsättningar som kan finnas inom en familj. Vårt uppdrag är ta utgångspunkt i hur barnet påverkas när vårdnadshavare eller andra inom familje- och släktkollektivet bryter mot lagen eller fråntar barnet eller den unga sina grundläggande rättigheter. Vi måste se att det finns barn och unga som lever långt ifrån de beslut som vi fattat om individens rätt att få forma och påverka sitt liv, rätten till kroppslig integritet, egenmakt över sin sexualitet och rätten till ett liv fritt från våld och förtryck.

Kartläggningen är ingen väckarklocka om vilka problem vi står inför. Det är en påminnelse om att vi har ett omfattande och viktigt jobb att göra. Vi liberaler kommer alltid stå upp för friheten. Kultur, tradition och religion ska aldrig accepteras som ursäkt för att upprätthålla förtryck av barn och unga.

Juno Blom (L)

riksdagsledamot

Helene Odenjung (L)

kommunalråd och vice partiordförande

ANNONS