Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Varför lämna walkover till Vänsterpartiet?

  DEBATT: De rödgröna måste ha en ideologisk ögonbindel på när de vägrar se att de företag, stiftelser och organisationer som i dag verkar i välfärden lyckas betydligt bättre än Göteborgs kommun med hemtjänsten, skriver Alliansen i Göteborg.

  Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

  Replik

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Hemtjänsten, 30/5

  De rödgrönrosa gruppledarna, Daniel Bernmar (V), Ann-Sofie Hermansson (S), Ulf Kamne (MP) och Stina Svensson (Fi) gör i sitt debattinlägg ett grovt övertramp riktat mot personalen i Göteborgs stad som arbetar inom äldreomsorgen när de förnekar det arbete som förtjänstfullt pågår för att höja kvalitet och valfrihet i hemtjänsten.

  Att Daniel Bernmar talar om ideologiska skygglappar samtidigt som hela artikeln ägnas åt att kritisera företag och civilsamhälle som verkar i välfärden är snudd på pinsamt.

  Kör över

  De rödgröna tycks så fast beslutna att köra över kommunfullmäktiges beslut om såväl att utreda införandet som att införa valfrihet i hemtjänsten, att de förnekar verkligheten. De skriver att ingen utredning finns rörande konsekvenser av valfrihetssystem enligt Lagen om valfrihetssystem, LOV.

  Det senaste året har flera tjänstemän ägnat otaliga timmar åt en sådan utredning som ger svar på just de frågor de lyfter fram. Alla partier i kommunstyrelsen har haft möjlighet att följa utredningen. Dessutom presenterades redan 2012 en utredning kring förutsättningar för införande av kundvalssystem enligt Lagen om valfrihetssystem, LOV. Påståendet att ett införande av LOV i Göteborg skulle vara outrett är alltså ren lögn.

  De rödgrönrosa talar om att lyfta hemtjänsten som ett alternativ till att införa LOV. Är det ens ett alternativ? Varför är det inte redan gjort? Enligt öppna jämförelser 2015 placerar sig Göteborgs stad på plats 280 av Sveriges 290 kommuner. För oss handlar det inte om att ställa valfrihet mot kvalitet, utan vi ser valfrihet och kvalitet som kommunicerande kärl. LOV innebär konkurrens om kvalitet och individens frihet att välja.

  Frågan om att sätta äldreomsorgen i högsätet och låta äldre och andra behövande själva få välja sin omsorg rimmar inte med Daniel Bernmars vänsterideologi. Alliansen är de första att beklaga att människor kan berövas sin rätt att bestämma över sina liv och frågan vi ställer oss är hur det kommer sig att socialdemokraterna lämnat över den så viktiga frågan om äldreomsorgen till Vänsterpartiet?

  Maria Rydén (M)

  kommunalråd

  Ann Catrine Fogelgren (L)

  biträdande kommunalråd

  Matilda G Stålbert (KD)

  ersättare kommunfullmäktige