Tonårsflickor är bland de mest utsatta i kriser och konflikter och osynliggörandet av dem måste få ett stopp, skriver Mariann Eriksson och Agnes Björn, Plan International Sverige.
Tonårsflickor är bland de mest utsatta i kriser och konflikter och osynliggörandet av dem måste få ett stopp, skriver Mariann Eriksson och Agnes Björn, Plan International Sverige.

Var är alla tonårstjejer?

Om det är kvinnor och barn som drabbas hårdast i konflikter, varför är de flesta flyktingarna män? Det är en fråga vi ofta hör i Sverige. Den stereotypa bilden av en flykting är en tonårspojke eller man som flyr sitt land. Men var är kvinnorna och tonårsflickorna? skriver Mariann Eriksson och Agnes Björn, Plan International.

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

|

Majoriteten av de som flyr till EU i båtar över Medelhavet är vuxna män och tonårspojkar. De flesta ensamkommande barnen i Sverige är också tonårspojkar. Men tonårsflickorna existerar även om vi sällan ser eller hör dem. De blir kvar i lägren med kvinnorna och de små barnen under mycket svåra förhållanden och glöms ofta bort i utrikes- och biståndspolitiken.

Humanitära insatser utformas vanligtvis efter antingen små barns eller vuxnas behov, vilket gör att tonårsflickor hamnar mellan stolarna. Konsekvenserna är bland andra att de tvingas hoppa av skolan och gifta sig eller riskerar att fångas upp av människohandlare och exploateras i prostitution. Att skydda sig mot graviditet och att sköta hygienen vid mens är andra utmaningar flickor på flykt möter.

Vi vet att mäns våld mot flickor ökar i kriser och konflikter. I Plan Internationals nya rapportserie om tonårsflickor berättar flickor från Rohingyakrisen och Sydsudan om hur deras liv och framtid hotas av våld, sexuella övergrepp och barnäktenskap. De drömmer om att gå i skolan men tvingas i praktiken leva instängda i sitt boende där de ansvarar för hushållsarbetet. Flickorna uppger att de saknar skydd, utbildning, mat och hälsovård. I Sydsudan hade en fjärdedel av de intervjuade flickorna övervägt att ta sitt liv det senaste året.

Extremt utsatta

I världens i dag största flyktingkris, Syrien, är var fjärde flicka som flytt i åldrarna 15-17 gift. Fyra gånger fler än innan kriget. I Nigeria fortsätter Boko Haram att attackera skolor och kidnappa flickor för att våldta dem, tvinga dem att gifta sig eller spränga sig själva till döds som självmordsbombare.

Plan International finns på plats i flera av världens kriser och konflikter med särskilda program riktade till just tonårstjejer. Vi lär flickor på flykt att läsa och skriva, stöttar och återintegrerar dem som kidnappats av väpnade grupper, delar ut mensskydd och skapar egna trygga platser för flickor och kvinnor.

Men fler måste lyssna på tonårsflickors behov och anpassa humanitära program efter dem. Fler måste sätta press på världens ledare att sätta in kraftfulla insatser mot orättvisorna flickor på flykt möter. Tonårsflickor är bland de mest utsatta i kriser och konflikter och osynliggörandet av dem måste få ett stopp.

Mariann Eriksson

generalsekreterare Plan International Sverige

Agnes Björn

humanitär chef, Plan International Sverige