Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Västlänken skördar sitt första offer

Det är med bestörtning vi kan konstatera att Västlänkens framfart kantas av bristande framförhållning och låg respekt för medborgarintressen, skriver representanter från Göteborgs Djur- och Odlarföreningar och Lärjeholms odlarförening.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Området från Gamlestaden till Alelyckan väster om spårvägen har fram till nyligen varit öppen vassmark. Men närmare Lärjeån ligger sedan 40 år ett stort område med biodlare, brevduveuppfödare och inte minst odlingslotter. Här har funnits odlare i tre generationer och det är ett sommarparadis för barn och ett andningshål för pensionärer.På senare år har en exploatering med nyetablerade verksamheter och lagerlokaler tagit vid längs vägen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Att Västlänken varit på tapeten i snart två decennier kommer inte som en överraskning. Ändå har man in i det sista avvaktat med planeringen av uppställningsspår i samma område. Fastighetskontoret har tillstyrkt utvecklingen väl medveten om att Lärjeholms odlingsområde och djurområde kommer att stryka på foten. Detta med extrem kort varsel – mångåriga odlingar, växthus och små bodar ska vara borta till årsskiftet.

Ett dråpslag

Varför ska en väletablerad hortikulturell institution betala med sin existens för denna planeringsförsumlighet? Ett spårområde i stället för odlingslotter är inte bara ett dråpslag mot Hjällbo med omnejd och dess invånare, det är också ett hån mot den stadsnära odlingen vars samhällsbetydelse inte kan överskattas. Vi kräver att Fastighetskontoret tillsammans med Trafikverket tar sitt ansvar och involverar odlarföreningen i planeringen i stället för att bedriva ett cyniskt spel med markintressen. Man bör från kommunens håll erbjuda odlarna kompensationsmark i Hjällbos absoluta närhet.

Ann-Sofie Hermansson (S) skrev häromveckan i GP om att förorterna har en central roll för Göteborgs framtid och framgång. När nu Fastighetskontoret vräker ett hundratal odlare med familjer och offrar deras livsverk och identitetsskapande rimmar det illa med politikernas visioner. De rödgröna har i ett remissyttrande yrkat på ersättningsområden för Lärjeholms odlare – vilket Fastighetskontoret förnekade på det informationsmöte som hölls med odlarna.

Drabbar en hel matkultur

Opinionsstormen blev kraftig när det för några år sedan uppdagades en prospektering av Sjöbergens odlingsområde. I dag skulle ingen våga hota denna oas. Ändå sker nu samma sak i förorten. Skulle man behandla idrottsrörelsen eller hästsportsintresserade på samma njugga sätt? Föreställ dig att Västlänken deponerade sina schaktmassor i Fjärås, centrum för svensk pepparrot. Hjällboodlarnas bidrag till göteborgarna är ingredienser i det arabiska och asiatiska köket: färsk mynta och färsk koriander. Västlänkens uppställningsspår drabbar en hel matkultur.

Torleif Johnson

ordförande, Göteborgs Djur- och Odlarföreningar,

Lena Olsson

sekreterare, Göteborgs Djur- och Odlarföreningar

Jalal Shiervani

ordförande, Lärjeholms odlarförening

Ingela Drenske

kassör, Lärjeholms odlarförening