Tyvärr ser vi att tiden från symtom till diagnos är för lång för många patienter som lider av ledsmärta. Lång väntan innebär att sjukdomen förvärras och kan leda till permanent ledförstörelse, skriver debattörerna.
Tyvärr ser vi att tiden från symtom till diagnos är för lång för många patienter som lider av ledsmärta. Lång väntan innebär att sjukdomen förvärras och kan leda till permanent ledförstörelse, skriver debattörerna. Bild: HASSE HOLMBERG

Vårdreformer krävs för Sveriges reumatiker

Reumatikerförbundets nyårsönskningar inför 2019 består av tre förslag till vården så som vi vill att den ska vara för patienter med reumatiska sjukdomar, skriver Lotta Håkansson, ordförande Reumatikerförbundet och Mona Eriksson, ordförande Reumatikerdistriktet i Göteborg.

ANNONS

Kronisk smärta, stelhet och trötthet är de tre vanligaste symtomen på reumatisk sjukdom. Genombrott i forskning och ett nära samspel mellan forskare och kliniker har gett oss en modern vård med mediciner och behandlingar som förbättrat livet för många reumatiker. För de patienter som trots upprepade besök i vården fortfarande saknar bra behandlingar som lindrar smärta, stelhet och trötthet, finns det mycket kvar att förbättra. Studier visar att tidigt insatt behandling efter symtomdebut förebygger skador, ökar behandlingseffekten och ökar möjligheten till långvarig förbättring, så kallad remission. Men en förutsättning för behandling är naturligtvis att vården klarar att ställa diagnos – tidigt. Tyvärr ser vi att tiden från symtom till diagnos är för lång för många patienter som lider av ledsmärta. Lång väntan innebär att sjukdomen förvärras och kan leda till permanent ledförstörelse.

ANNONS

Reumatikerförbundet vill att så många som möjligt med reumatisk sjukdom ska ha ett gott liv såväl i vardagen som på jobbet. För att uppnå detta krävs reformer i vården så att vården bättre återspeglar den livslånga relation som den har med patienter med kroniska sjukdomar.

För att vi ska kunna leva så bra som möjligt önskar vi oss:

1. Inrättandet av en statlig rehabiliteringspeng så att landstingen kan behålla rehabilitering som många med reumatiska sjukdomar värnar om, exempelvis träning i varmvattenbassäng och träning i varmare klimat.

2. Jämlik vård så att tillgången till vård för personer med reumatiska sjukdomar är bra oavsett om man bor i storstad eller glesbygd, norra eller södra Sverige.

3. Mer teamarbete i vården där patienten blir en del av teamet. Vi vill ge sjukhusspecialister, till exempel läkare och andra professioner, möjlighet att bistå kollegor på vårdcentralerna, och ge långvarigt sjuka snabbspår till specialistkompetens. Vi vänder oss mot den tendens som vi ser i vården där patienten tvingas koordinera sin egen vård. Så vill vi inte ha det! Vi vill ha en vård som utgår från varje enskild person.

Lotta Håkansson

ordförande Reumatikerförbundet

Mona Eriksson

ordförande Reumatikerdistriktet i Göteborg

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS