I dag saknas ungdomsföreningar i Gårdsten och Hammarkullen – Kortedala, Bergsjön och Rannebergen är i riskzonen. I slutet av åttiotalet var Kortedala IF stadens största ungdomsförening, i dag finns ett seniorlag och ett pojklag kvar, skriver Ulf Carlsson och Bert Andersson.
I dag saknas ungdomsföreningar i Gårdsten och Hammarkullen – Kortedala, Bergsjön och Rannebergen är i riskzonen. I slutet av åttiotalet var Kortedala IF stadens största ungdomsförening, i dag finns ett seniorlag och ett pojklag kvar, skriver Ulf Carlsson och Bert Andersson.

Ungdomsfotboll – snart en klassfråga

Fotbollen finns ännu kvar i nästan alla våra stadsdelar, men om ingenting görs för fotbollens fortlevnad i stadens mest utsatta områden riskerar vi inte bara en utbredd föreningsdöd, utan även långtgående konsekvenser för såväl folkhälsan som integrationen. Det är ett svek mot stadens barn och ungdomar som vi inte vill vara publik till, skriver Ulf Carlsson och Bert Andersson på Göteborgs Fotbollförbund.

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

ANNONS
|

På GP:s sportsidor beskrevs för en tid sedan situationen för fotbollföreningarna i Nordöstra Göteborg, en situation som börjar bli akut vad gäller deras överlevnad. Situationen är inte unik för fotbollen, tvärtom.

Fotbollen är utan jämförelse landets största sport med ungefär 600 000 aktiva och många är de knattar som har siktet inställt på att bli nästa Zlatan eller Asllani. På lokal nivå engagerar våra fotbollsföreningar dryga 100 000 göteborgare. Drömmen om att spela på de stora arenorna klingar möjligen av med åren, men kamratskapet, de många träningstimmarna och fysiken har man med sig hela livet.

Tio procent av barnen i Angered spelar fotboll, medan femtio procent gör det i västra Göteborg. I de östra stadsdelarna finns inte ett enda juniorflicklag eller damlag, medan vi i hela distriktet har 85 stycken. Läget är akut och risken att föreningar här kommer att vara en framtida raritet är påtaglig.

ANNONS

I dag saknas ungdomsföreningar i Gårdsten och Hammarkullen – Kortedala, Bergsjön och Rannebergen är i riskzonen. I slutet av åttiotalet var Kortedala IF stadens största ungdomsförening, i dag finns ett seniorlag och ett pojklag kvar. Minskningen av antal lag de senaste åren är så tydlig att vår bedömning är att staden står inför valet att skapa långsiktiga åtgärder som utvecklar föreningarna – eller acceptera att vi saknar föreningar i dessa och andra delar av staden.

I förlängningen innebär det också att IF Väster kommer att få nöja sig med att möta lag som Hovås/Billdal och Älvsborgs FF, en utveckling som sätter upp ytterligare barriärer för integrationen i vår stad. Samtidigt vittnar polisen och de sociala myndigheterna om den lokala föreningens betydelse som alternativ till de onda krafterna.

Satsa på ett fjärde ben

Just nu läggs stora resurser för att skapa trygghet i vår stad. Satsningarna på de tre områdena polis, skola och sjukvård/socialtjänst är omfattande och nödvändiga i det korta och defensiva perspektivet.

I det långa perspektivet måste detta, som vi ser det, följas upp av en offensiv satsning på ett fjärde ben, föreningslivet, och på att utnyttja dess potential vad gäller fostran, folkhälsa, studieresultat och integration. Vi har i dag dessutom en outnyttjad resurs i form av befintliga klubbhus och konstgräsplaner som kan utnyttjas i samarbete med skola och närsamhället. Denna investering tror vi på sikt gör att vi behöver mindre poliser, får barn som är fysiskt bättre rustade och uppnår bättre studieresultat och en bättre folkhälsa som minskar våra sjukvårdskostnader.

ANNONS

För liten kontantinsats

Det samhälleliga stödet till idrotten på nationell nivå är cirka åtta miljarder kronor per år. Den ideella insatsen som föreningarna står för beräknas till 30 miljarder. Vi konstaterar att dessa åtta miljarder inte längre räcker om vi fortsättningsvis ska få lika mycket tillbaka – vi behöver höja kontantinsatsen med någon miljard.

Föreningarna behöver resurser för att överleva. Den ideelle ledaren behöver mer stöttning för att orka med sitt uppdrag. Nu stundar snart ett val. Inför detta vill vi att våra politiska partier och deras företrädare lyfter blicken och fattar kloka beslut för föreningslivet och i förlängningen för hela vår stad.

På lång sikt tror vi att denna lösning i själva verket inte är en kostnad utan en investering som kommer att ge en mycket god avkastning.

Ulf Carlsson

kanslichef Göteborgs Fotbollförbund

Bert Andersson

styrelseordförande Göteborgs Fotbollförbund

ANNONS