Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Nordstan webb KD
Mötesplats. Vi måste jobba för att skapa en stabil plats nära Nordstan där många ungdomar i dag håller till, skriver David Lega (KD).

Unga behöver en trygg mötesplats nära Nordstan

För att öka tryggheten i och kring Nordstan behöver vi stötta ideella organisationer, till exempel Fryshuset, som vill skapa en stabil mötesplats för ungdomar i området, skriver David Lega (KD).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Det finns i dag göteborgare som är rädda när de rör sig i och runt Nordstan. Vi behöver arbeta på olika sätt för att hitta lösningar så att man kan känna sig tryggare, samtidigt som vi skapar ett bättre alternativ för de människor som av olika skäl uppehåller sig där.

Kommunen måste därför stötta ideella organisationer som vill skapa en stabil samlingsplats och vara mer närvarande vid köpcentret. En sådan önskan finns bland annat hos Fryshuset som vill flytta sina lokaler mer centralt för att komma närmare ungdomarna.

Smörgåsbord för kriminella

Polisen beskriver grupperna av ensamkommande unga i Nordstan som ett ”smörgåsbord” för de kriminella nätverken i Göteborg. De som agerar brottsligt ska straffas, men det är viktigt att begränsa rekryteringen och arbeta förebyggande. Därför måste vi stärka arbetet för att ungdomar ska känna sig sedda och få andra förebilder. Annars är risken att de lättare dras in i nedbrytande, brottslig verksamhet.

En tidigare stängning av gallerian kan bidra men är långt ifrån tillräckligt. Risken är dessutom att problemen bara flyttar någon annanstans. Att på ett bättre sätt nå ungdomarna och skapa förutsättningar för gemenskap är mer långsiktigt. Här måste vi ta hjälp av ideella organisationer, bland annat har Frälsningsarmén byggt upp ett mycket starkt förtroende bland ungdomarna.

Ideella organisationer

I dag finns det ideella organisationer i Göteborg som arbetar för att skapa gemenskaper där unga syns, hörs och räknas. De jobbar bland annat med fritidsaktiviteter, sociala projekt och utbildning. Organisationerna gör stora insatser även inne i köpcentret, men ofta görs detta arbete på samlingsplatser och ungdomsgårdar som är spridda över hela stan. Vi måste därför jobba för att skapa en stabil plats nära Nordstan där många ungdomar i dag håller till.

Annars missas möjligheten att nå ungdomar på grund av avståndet. Många unga kommer nämligen ”spontant” till de samlingspunkter som finns. Då är en bra tillgänglighet nödvändigt.

Många ungdomar håller i dag till i Nordstan trots att det är en riskmiljö. Genom en satsning på en stabil samlingsplats, i likhet med Fryshuset, i närheten av köpcentret skapar vi ett tryggt och lättillgängligt alternativ för ungdomarna. Det skulle bidra till att färre hamnar i utanförskap och kriminalitet – det är en satsning som behöver göras nu.

David Lega (KD)

kommunalråd i Göteborgs stad

Läs mer om Debatt: Trygghet i Nordstan
Mest läst